Zóna - dokument o místech, lidech i stavu mysli

Praha - Nový celovečerní dokumentární film Zóna uvede 5. června v kině Ponrepo režisér Miloš Zábranský. Snímek zachycuje osudy dětí z různých zemí, například ze Srí Lanky, Indie či Rwandy, které přicházejí o dětství v důsledku přírodních katastrof a sužujících ekonomických podmínek. Projekce se bude konat v rámci celoroční kampaně Evropský rok mezikulturního dialogu 2008, předcházet mu bude diskuse na téma Kořeny migrace s Jiřinou Šiklovou a Ivanem Odilo Štampachem. Další projekce pro veřejnost se uskuteční 30. června v kině Světozor, opět za účasti režiséra.

Příběh ukazuje na lidské utrpení v nejrůznějších částech Zóny, od pobřeží Austrálie k Himalájím. Zóna ve filmu ale není jen území s mnoha osudy, ale také stavem mysli. Jednotlivé příběhy celovečerního dokumentu spojují úvahy buddhistického mnicha Jagary (alias Miloše Zábranského). 

Miloš Zábranský je režisérem celovečerních filmů Stavení, Masseba, Dům pro dva, Tísňové volání a Poslední mejdan, oceněných na mezinárodních filmových festivalech. V současné době se zabývá tvorbou experimentálních a dokumentárních filmů, např. Hallo World, Devět prezidentů, Čechy krásné, Čechy mé, 72 hodin nonstop Ferlinghetti, Zblízka, Nekrologium Beno Mánesa. V rámci cyklu Nevyjasněná úmrtí natočil dokument Občan Karel Kryl.

Organizátoři připravili také dopolední projekce Zóny pro střední školy, doplněné diskusí s režisérem.