Film podle Vieweghova románu začnou v Praze točit Italové

Praha - Další román Michala Viewegha se dočká filmové verze. Tentokrát půjde o Případ nevěrné Kláry z roku 2003, který měl původně už loni převést na plátno Filip Renč. Poutavý i paradoxní životní příběh soukromého detektiva, který se kvůli jednomu špatnému rozhodnutí dostane do sledu událostí, které sám nezvládne a končí zavražděn ve vlastní kanceláři, natočí italský režisér Roberto Faenza. Snímek v italsko-české koprodukci se začne v Praze natáčet 14. června.

Podle koproducenta Rudolfa Biermanna ze společnosti InFilm trvalo zhruba rok, než vznikl definitivní scénář. Režisér Roberto Faenza, držitel dvou výročních italských cen David, bude natáčet v pražských ulicích, v blízkosti Národního divadla a na dalších místech metropole. Závěr sedmitýdenního natáčení se uskuteční v Benátkách.

„Soukromé 'očko' totiž nebude sledovat záletnou titulní hrdinku do Číny, jak je to popsáno v knize, ale při jejím výletu do Benátek,“ vysvětlil Biermann. Podle něj se v hlavní mužské roli objeví skotský herec Iain Glenn, držitel Stříbrného medvěda z Berlinale 1990 za výkon v psychologickém dramatu Tichý výkřik. Hrál například i ve filmech Gorily v mlze či Lara Croft: Tomb Raider. V době natáčení v Praze oslaví 24. června sedmačtyřicetiny. Titulní hrdinku ztvární bývalá teenagerská Miss Evropy Laura Chiattiová.

Režisér Jan Hřebejk právě dokončuje snímek podle další Vieweghovy povídkové knihy Povídky o manželství a sexu, který má premiéru 9. října pod názvem Nestyda. Pro Viewegha bude Případ nevěrné Kláry šestým snímkem natočeným podle jeho předlohy. Převedeny na plátno už byly jeho romány Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Účastníci zájezdu a Román pro ženy.

Režiséra Roberta Faenzu nominovala Evropská filmová akademie za jeho snímek nazvaný Za bílého dne na cenu Evropský režisér roku. Jeho film v roce 2005 v mezinárodní premiéře soutěžil o Křišťálový glóbus na karlovarském festivalu; nakonec získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon pro Luku Zingarettiho.