Letošní karlovarský festival ozdobí hvězdnou účastí Robert De Niro

Praha - Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ozdobí účast herce Roberta De Nira. Herecká hvězda si převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Mezi dalšími hosty budou například přední hollywoodský herec německého původu Armin Mueller-Stahl a herec Nick Nolte.

Právě snímek What Just Happened?, ve kterém De Niro hraje hlavní roli, bude festival zahajovat. Satirické komediální drama vypráví o upadajím hollywoodském producentovi, který se snaží ubránit ponížení ze strany Hollywoodu. Snímek režiséra Barryho Levinsona měl světovou premiéru na letošním festivalu Sundance a zakončil festival v Cannes. 

Dvojnásobný držitel Oscara, čtyř dalších oscarových nominací a laureát Zlatého globu se mezi přední hollywoodské herce zařadil už počátkem 70. let. Tehdy začala jeho spolupráce s režisérem Martinem Scorsesem, se kterým natočil filmy jako Taxikář nebo Zuřící býk. Právě za svou roli boxerského šampiona Jakea La Motty v Zuřícím býkovi a za ztvárnění Vita Corleoneho v druhém dílu mafiánské ságy Kmotr získal dva Oscary. S velkou odezvou u diváků i kritiky se setkaly i jeho filmy Lovec jelenů nebo Čas probuzení.

De Niro si dvakrát zkusil i úlohu režiséra. Jeho režijní debut Příběh z Bronxu vypráví o newyorské mafii, drama Kauza CIA z roku 2006 popisuje vznik této organizace a zahráli si v něm Matt Damon a Angelina Jolie.

V poslední době se De Niro častěji objevoval v komediálních rolích. S Billym Crystalem si zahrál v komediích Přeber si to a Přeber si to znovu, s Benem Stillerem zase ve veselohrách Fotr je lotr a Jeho fotr, to je lotr. V roce 2007 na sebe upozornil rolí kapitána Shakespeara v pohádce Hvězdný prach.

Ještě letos se newyorský patriot objeví na stříbrném plátně po boku další hollywoodské legendy, Al Pacina, se kterým si zahrál už v Kmotrovi II a Nelítostném souboji. Ve filmu Righteous Kill oba herečtí bardové představují policisty, kteří v ulicích New Yorku pátrají po sériovém vrahovi.