Ruská kinematografie hlásí vzestup

Praha - Před osmi lety zažilo Rusko velké filmové obrození a od té doby se natáčí jeden film za druhým. Tamní kinematografie hlásí skoro 200 filmů ročně. Na příští rok se pak chystá jeden z dosud největších projektů - velkofilm Ivan Hrozný.

V roce 2000 se Rusko rozhodlo věnovat více finančních prostředků své tradičně silné kinematografii, která utrpěla stejně jako celá ruská ekonomika velký otřes díky finanční krizi z roku 1998. A udělalo dobře. Zatímco před osmi lety činily výnosy ruských film „jen" 4 miliony dolarů, vloni to bylo přibližně 450 milionů dolarů. Ruská produkce tak v současnosti tvoří čtvrtinu toho, co se v tamních kinech promítá.

Za davy diváků však překvapivě nestojí klasici ruského filmu jako je třeba Nikita Michalkov, ale hlavně velkofilmy. Zatímco klasici sklízí úspěchy v zahraničí na různých filmových festivalech, v Rusku jsou jejich filmy přijímány vesměs velmi vlažně.

Jedním z nejočekávanějších filmů příštího roku je Ivan Hrozný. Příběh ruského cara z 16. století natočí jeden z nejznámějších ruských režisérů Pavel Lungin. Film se bude věnovat hlavně napětí na Hrozného dvoře, neopomene ani konflikt s duchovním Filipem, který byl jeho přítel, ale zároveň i kritik.

Devětapadesátiletý Lungin má na svém kontě jedenáct filmů, největšího úspěchu zatím dosáhl dva roky starý snímek Ostrov. Vedle příznivé reakce od publika si drama pochvalovala i ruská pravoslavná církev.