„Fuck of people“… Váš René

Praha - Už to vypadalo, že dokument Heleny Třeštíkové o zloději jménem René nebude mít pokračování. Hrdina filmu, jenž je vyráběn tzv. sběrnou metodou, vzniká tedy v průběhu několika let, okradl samotnou režisérku. Přesto se Třeštíková rozhodla v práci pokračovat. Film René, který sledoval osud muže na okraji společnosti po dobu 20 let, vstoupí do distribuce 24. července a také bude zastupovat Českou republiku v soutěži dokumentů na 43. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Helena Třeštíková se k příběhu mladíka Reného dostala skrze obsáhlejší projekt zaměřený na dětské delikventy. Osoba Reného jí zaujala natolik, že se rozhodla intenzivně zajímat o jeho životní osudy.„První film, který jsme s Reném dělali, běžel v České televizi v roce 1993 a skončil tím, že tento muž okradl moji rodinu. Po nějakých peripetiích, kdy jsme si tento čin vysvětlovali v dopisech, jsem se rozhodla, že budu přesto v natáčení pokračovat, protože takto originální osud by byla škoda opouštět,“ vysvětluje s velkým tvůrčím nadhledem režisérka.

Pokračování bylo nejprve financováno z privátních autorčiných zdrojů, posléze se podařilo získat podporu z projektu Média, připojila se Česká televize a také společnost Negativ. „Natáčení pro mě osobně bylo velmi zajímavé. Vždy mě totiž na dokumentech zajímala mnohovrstevnatost, nejednoznačnost a to rozhodně René přinášel. Snažila jsem ho přimět k literární činnosti a působit na jeho sebevědomí. Chvílemi jsem ho litovala, chtěla mu pomáhat, což vystřídal vztek a beznaděj, a tak to šlo pořád dokola,“ přiblížila průběh složitého natáčení Třeštíková.

Kdo je René

Film se syrovou autentičností vypráví těžko uvěřitelný příběh Reného, který byl od sedmnácti let sledován filmovou kamerou na své cestě mezi vězeními a krátkými pobyty na svobodě. Kamera ho v roce 2008 opouští v jeho sedmatřiceti letech, tedy přesně o dvacet let později, jako nemocného člověka, muže stále se pohybujícího na hraně zákona, který napsal a publikoval tři knihy. Čas proměny z mladíka v muže zaznamenávala režisérka na pozadí významných politických změn střední Evropy.

V oficiálním textu distributora se píše: „Reného příběh začíná ve vězení pod socialistickými plakáty, pokračuje během sametové revoluce a dostává zdánlivou pointu amnestií tehdejšího prezidenta Václava Havla. René se ale brzy vrací zpět do kriminálu, aby tak vstoupil do Evropské unie opět jako vězeň. V průběhu let strávených za mřížemi, zejména za krádeže, se nechal potetovat na celém těle, utekl z vězení a zase byl chycen, vydal tři romány, vykradl byt režisérky Třeštíkové, prožil dva milostné příběhy, onemocněl roztroušenou sklerózou a psychologové u něj zjistili nadprůměrnou  inteligenci. Svůj názor na svět demonstruje René anglicky napsaným tetováním “Fuck of people„, které “zdobí„ jeho krk.“

Helena Třeštíková prozradila, že by byla ráda, kdyby film o takovéto kontroverzní osobě vyvolal u diváků otázky nad usilováním, svobodou, naplňováním času a smyslem způsobu našeho života. Sama v rozhovoru pro Českou televizi podotkla, že natočením dokumentu její zájem o osobnost Reného zdaleka nekončí.