Divadelní ceny Tony už znají své majitele

New York - Americkou divadelní cenu Tony za nejlepší činohru pro rok 2008 obdržela v neděli 15. června hra August: Osage County autora Tracyho Lettse, který za ni získal už například Pulitzerovu cenu. Hra o narušené rodině z Oklahomy získala ještě další čtyři ceny včetně nejlepší herečky pro Deannu Dunaganovou.

Ocenění za nejlepší muzikál si odneslo dílo In The Heights, které obdrželo
také ceny za choreografii a instrumentaci. Sexuální fraška ze 60. let minulého století Boeing-Boeing (Létající snoubenky) získala cenu Tony za nejlepší nové uvedení hry. Pět cen včetně ocenění pro režiséra muzikálu si odneslo nové uvedení muzikálu South Pacific.

Muzikál Passing Strange získal cenu za nejlepší scénář. Pro cenu si došel scénárista Stew, který si v muzikálu zároveň zahrál. Za choreografii a instrumentaci si nejvyšší divadelní ocenění odnesl muzikál In The Heights.

Divadelní hra The 39 Steps od Patricka Barlowa získala dvě ceny, po jedné pak obdržela hra Les Liaisons Dangereuses. Cena za celoživotní přínos divadlu byla udělena Stephenovi Sondheimovi.

Na ceny Tony byla ve čtyřech kategoriích nominována také hra britského dramatika českého původu Toma Stopparda „Rock'n'roll“, v níž autor přibližuje nedávnou českou minulost.

Stoppard si prestižní cenu odnesl už minulý rok. Jeho devítihodinová trilogie o ruských revolucionářích 19. století Na březích Utopie totiž získala rekordních sedm prestižních cen Tony včetně ocenění za nejlepší činohru. Sedmdesátiletý tvůrce už má na kontě i ocenění Tony za svůj čtyřicet let starý broadwayský debut Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, který tehdy uchvátil newyorské publikum.

Letošním ceremoniálem předávání divadelních cen Tony, jenž se konal v Radio City Hall v New Yorku, provázely mimo jiné americké herečky Glenn Close, Marisa Tomei a Whoopi Goldberg, herce zastupovali představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe nebo Alec Baldwin. Design ceny z roku 1949 má na svědomí Herman Rosse.