Film Občan Havel bude bojovat o cenu Evropského parlamentu

Praha - Celovečerní dokument Občan Havel od tvůrců Pavla Kouteckého a Miroslava Janka se dostal do výběru deseti filmů, které budou na podzim bojovat o cenu Lux (světlo) udílenou Evropským parlamentem (EP). O tom, které tři snímky se dostanou do soutěže, se rozhodne ve středu 18. června.

Snímek s podtitulem Scény z prezidentské kuchyně bude o cenu bojovat s polskými, dánskými či italskými filmy, které vybrala sedmnáctičlenná porota složená z producentů, ředitelů filmových festivalů i kritiků. O konečném vítězi rozhodnou po promítání tří nejlepších filmů mezi 15. zářím a 16. říjnem členové Evropského parlamentu.

Loni, kdy byla cena udílena poprvé, se politikům nejvíce líbil snímek Na druhé straně od německého režiséra Fatiha Akina, který se dostal do soutěže spolu s filmem 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny od rumunského režiséra Cristiana Mungia a se snímkem Krásná dodnes, který natočil portugalský režisér Manoel de Oliveira.

Přibližná hodnota hlavní ceny se pohybuje kolem 87.000 eur (asi 2,1 milionu korun), které se použijí na vytvoření titulků ve všech 23 oficiálních jazycích EU a na vyrobení jedné filmové kopie na každý členský stát.

Dokument Občan Havel začal Koutecký, který prvního českého prezidenta sledoval více než 13 let, natáčet v roce 1992. Po jeho tragické smrti se dokončení snímku na jaře 2006 ujal dokumentarista Miroslav Janek. Prezidenta Havla sledovala kamera Pavla Kouteckého při pracovních jednáních, přípravě významných zahraničních návštěv i chvílích odpočinku.