Hollywoodský tvůrce dinosaurů i mimozemšťanů odešel do jiné dimenze

Los Angeles - Ve věku 62 let zemřel v neděli v Malibu přední světový odborník na filmové efekty, renomovaný tvůrce hollywoodských monster Stan Winston. Podle mluvčího Winstonova studia podlehl držitel několika Oscarů po sedmi letech marného boje rakovině.

Winston se narodil v roce 1946 ve Virginii a chtěl se původně stát hercem. Toto přání se mu nesplnilo, ale začal se zabývat maskami a zvláštními efekty a postupně se stal jedním z nejvýznamnějších mužů Hollywoodu. Na plátna kin přivedl například dinosaury v Jurském parku, mimozemšťany ve Vetřelci, roboty v Terminátorovi a také Střihorukého Edwarda. Podílel se i na řadě dalších filmů jako Titanic, Šestý smysl, A.I. Umělá inteligence, Interview s upírem nebo Pearl Harbor.

Spolupracoval s takovými režiséry jako Steven Spielberg, James Cameron a Tim Burton. Jeho projekty se staly milníky v dějinách filmové iluze. Za svůj život byl desetkrát nominován na Oscara, přičemž čtyřikrát toto ocenění získal.

„Zábavní průmysl přišel o svého génia a já jsem ztratil jednoho ze svých nejlepších přátel,“ řekl hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger, který spolupracoval s Winstonem ve slavné sci-fi sérii Terminátor.