Obří tříkolka zve na divadelní festival P.R.D.

České Budějovice - Obrovská tříkolka Divadla Kvelb, která má šanci stát se největším monstrem svého druhu na světě, přijela dnes na českobudějovické náměstí jako pozvánka na blížící se Mezinárodní festival pouličních umění. Příští úterý a středu ožije centrum města divadlem, koncerty i výtvarným dílnami. Maxitříkolka neboli pouliční dramastroj bude mít přitom svoji premiéru v představení Nautrilus Zům, řekla dnes novinářům Iva Sedláková ze spolupořádajícího odboru kultury magistrátu.

Na vysokém stroji, osm metrů dlouhém a dva širokém, objeli divadelníci na chůdách několikrát Samsonovu kašnu, kolem níž bude hlavní dějiště festivalu. „Je to další pokus, co vše se ještě dá udělat v pouličním divadle, v němž se používají chůdy,“ vysvětlil Pavel Lukas z Divadla Kvelb, což je profesionální kočovný alternativní soubor. S představením Nautrilus Zům, jehož základní scénou je maxitříkolka, se po českobudějovické premiéře chystají objet divadelní festivaly v tuzemsku i zahraničí.

Monstrum budou převážet a část cesty na něm popojíždět na takové akce, jako je například Colours of Ostrava, závod koloběžek v Bechyni, motorkářské srazy, frenštátské slavnosti slivovice či budějovická akce nazvaná Žíznivá šlapka. Jsou na to dobře vybaveni: bar je plný jídla a nápojů, cestovní kufry vezou spoustu potřebných věcí, součástí tříkolky je i vlek s vanou, sprchou a záchodem, samozřejmě opatřeným zákrytovým závěsem. O teplo se postarají kamna a karma, z komína se kouří a před přílišným slunečním svitem chrání slunečník. Díly hlavně ze strojů Jawa svařovali prý divadelníci asi čtvrt roku.

Program festivalu začne v úterý večer, hlavním hostem bude profesionální kočovné divadlo Mr Pejo's z ruského Petrohradu. „Přiveze představení Mutabor, což je snový kouzelný cirkus pro děti i dospělé. Musí se hrát za tmy, vstup je zdarma,“ upřesnila Sedláková. Středu zahájí happening a pak se vystřídají například orchestr Péro za kloboukem, kejklíř Vojta Vrtek či kapela Ponožky pana Semtamťuka.

Název přehlídky Svatý P.R.D. v sobě skrývá počáteční písmena slov pouliční, rozhlas a divadelní. Jeho součástí jsou i tvůrčí dílny připravené ve spolupráci s českokrumlovskou uměleckou školou svaté Anežky České a školou obchodu, služeb a podnikání v Budějovicích. Lidé si při nich mohou nechat vytvořit na hlavě roztodivné kadeřnické kreace či se netradičně vyfotografovat. Podrobný program najdou zájemci na internetu.