Další Škvoreckého detektivka se objeví na obrazovkách

Praha - Režisérka Jitka Němcová natáčí pro ČT nový televizní film Setkání v Praze, s vraždou. Detektivní příběh s politickým podtextem plný jazzové hudby vznikl podle stejnojmenného románu Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckého. Do hlavních rolí Němcová obsadila Pavla Kříže, Ivu Janžurovou, Pavla Lišku, Lucii Vondráčkovou a další. Autorem scénáře je Josef Eismann.

Anka Lomnická zavítá poprvé od odchodu do exilu do Prahy, kde se setkává se studentkou Věrou a kriminalistou Přemkem Nejezchlebou.  Ukáže se, že Anka se s Věřiným tatínkem v dětství znala. Druhá rovina příběhu se soustředí na nalezenou mrtvolu jakéhosi bývalého mučitele v komunistických lágrech Bubeníka. Věřin otec byl rovněž vězněm v padesátých letech a podle všeho Bubeníka znal…

Postavy filmu se kromě klasického hledání vraha vyrovnávají ještě se svou minulostí - řeší, jak by se měli trestat lidé, kteří se podíleli na zločinech komunismu. „Je to politická detektivka, takže jde i o zázemí postav,“ potvrzuje herec Pavel Kříž.

„Věděla jsem, že když mám takovou látku, tak si zaslouží exkluzivní obsazení,“ říká režisérka. Ve filmu se po delší době objeví i Jan Tříska.

Škvoreckého detektivní příběhy i další texty jsou častými náměty pro české filmaře. Podle něj už vznikl třeba Tankový prapor nebo seriály Prima sezona a Hříchy pro pátera Knoxe.