Jakubiskův historický velkofilm Bathory zhlédli v Bratislavě první diváci

Bratislava - Dlouho očekávaný nový velkofilm Bathory slovenského režiséra Juraje Jakubiska dnes večer v Bratislavě zhlédli první diváci. Uskutečnila se tu totiž VIP premiéra tohoto nejdražšího středoevropského historického snímku. Do českých kin bude film, v němž Jakubisko oživil legendu o krvavé Čachtické paní, uveden 10. července.

„Cítím se jak před popravou. Jsem velmi zvědavý. Už jsem ho viděl tolikrát, že chci vidět reakci publika,“ konstatoval před začátkem promítání filmař, který bývá občas označován jako „Fellini Východu“. Snímek s rozpočtem 300 milionů korun bude 5. července uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Původně měli diváci nový Jakubiskův film vidět už před několika měsíci, ale uvedení do kin se kvůli různým problémům několikrát odložilo.

Jakubisko se netají tím, že jeho pohled na příběh skutečné historické postavy z hradu nedaleko Trenčína, která se údajně koupala v krvi panen, není tak drastický jako legenda. Ta hraběnku Báthoryovou pasovala na největší vražedkyni všech dob, když jí připisuje 650 obětí. Filmař však po prostudování historických materiálů dospěl k tomu, že tato inteligentní a vzdělaná žena byla obětí intrik těch, kteří prahli po jejím majetku.

Na film, v němž nechybí také scéna krvavé koupele, či výpravné bitky, se přišlo podívat mnoho známých tváří slovenské politiky, kultury i společenského života. Nechyběl ani italský herec Franco Nero, z Česka přijeli mimo jiné Marek Vašut, či Boleslav Polívka.

Historický velkofilm, který sedmdesátník Jakubisko začal točit koncem roku 2005, označuje režisér za své nejtěžší dílo. Natočení příběhu z 16. a 17. století finančně podpořilo několik evropských zemí, proto bude mít i českou, maďarskou a britskou premiéru. Vzhledem k mezinárodní koprodukci a zahraniční distribuci byl celý film natáčen v anglickém jazyce. V české verzi bude mít hraběnka Báthoryová, kterou ztvárnila anglická herečka Anna Frielová, hlas Zuzany Stivínové. Důležitou mužskou postavu filmu, malíře Caravaggia (Hans Matheson), dabuje Jan Dolanský. Do českých kin přijde i jedna kopie v originálním znění s titulky.