Galerie v Hluboké představuje autoportréty českých umělců

Hluboká nad Vltavou - Návštěvníci Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG) se mohou od soboty přesvědčit o tom, jak sami sebe viděli a vidí čeští výtvarnícii. V rámci komorního festivalu Hudební léto Hluboká 2008 v zámecké jízdárně až do začátku listopadu probíhá výstava Autoportrét v českém umění 20. a 21. století. Galerie nabízí na dvě stě děl od malby po plastiku z dílen moderních umělců i klasiků. Své zastoupení zde má například Josef Čapek nebo Emil Filla.

Expozice nabízí práce pětasedmdesáti tvůrců české moderny a postmoderny a širokým záběrem pojímá umělecké styly více než jednoho století. V jízdárně hlubockého zámku tak mohou lidé obdivovat malby, kresby, plastiky a grafiky, z moderních technologií jsou zde zastoupeny fotografie nebo videoinstalace. Umělecké předměty kurátor výstavy Vlastimil Tetiva zapůjčil z 25 galerií a muzeí a tří soukromých sbírek.

Lidé si mohou prohlédnout tvář Bohumila Kubišty, Emila Filly, Josef Čapka, Františka Muziky, Mikuláše Medka, Naděždy Plíškové, Jiřího Davida, Veroniky Bromové nebo Milana Knížáka. Díla nejsou členěna chronologicky, ale podle obsahu a způsobu zpracování. Autoportréty vystihují skrytá tajemství svých autorů, jejich existenciální rysy,zachycují mnohoznačnost lidské identity i tendenci umělce manipulovat s vlastní podobou. To je také hlavním cílem celé výstavy. Zaměřit se na osobitost umělecké sebereflexe a svéráznosti i výstřelků při pojetí pohledu na sebe sama.

Ředitel AJG Lubomír Bednář vidí vklad výstavy v tom, že v takovémto rozsahu dosud žádná česká výstava téma autoportrétu neotevřela. „Výstava je mimořádná svým tématem i rozsahem, protože z dostupných pramenů jsme nezjistili, že by autoportréty někdo představil v takovém počtu,“ uvedl.

Nápad uspořádat takto zaměřenou výstavu měl Tetiva několik let a při návštěvách různých ateliérů i výstav se na toto téma zaměřil. Obavy některých lidí z fádnosti expozice se nepotvrdily, podle Tetivy naopak bylo velkým dobrodružství ji vytvářet. Autoři prý při tom velice aktivně spolupracovali.

Výstavu doprovází i katalog reprodukcí a textů autorů a kunsthistoriků. V průběhu léta budou v prostorách jízdárny souběžně probíhat hudební koncerty Hudebního léta. Expozice je přístupná denně od 09:00 do 18:00 a každou poslední neděli v měsíci je vstup bezplatný.