Stávka herců by v Hollywoodu zatím propuknout neměla

Los Angeles - Dnes vyprší platnost smluv upravujících pracovní podmínky herců. Přestože se filmová studia s nespokojenými herci stále nedohodla na nových smlouvách, bezprostřední vypuknutí stávky zatím podle předsedy Sdružení filmových a televizních herců nehrozí. V centru sporu mezi studii a herci stojí způsob, jakým by herci měli dostávat zaplaceno za distribuci filmů na internetu a výše hereckého výdělku za prodaná DVD.

„Nezahájili jsme žádnou proceduru povolení stávky hlasováním uvnitř Sdružení filmových a televizních herců. Jakákoli zmínka o stávce je v současnosti diverzní akcí,“ prohlásil včera Alan Rosenberg, předseda amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG).

Vyjednávači SAG se podle svého prohlášení z minulého týdne pokusí se zástupci studií domluvit prozatímní prodloužení platnosti starých pracovních smluv, což by mohlo stávku v dohledné době odvrátit. Velká studia se nicméně podle agentur již připravila na možnost, že stávka přece jen začne a že budou muset přerušit práci.

Nová protestní akce by mohla Hollywoodu po zimní tříměsíční stávce scenáristů způsobit stamilionové škody a odsunout začátek podzimní televizní sezony. V současnosti se natáčí zhruba polovina televizních filmů a seriálů, které poběží na podzim v hlavních vysílacích časech. Stávkující herci by však mohli ohrozit i natáčení filmů mířících v příštím roce do kin, jako například snímku Andělé a démoni s Tomem Hanksem v hlavní roli či akčního dramatu Nottingham v režii Ridleyho Scotta.

Zatímco scenáristé byli ve svém sporu se studii relativně jednotní, asi 120 tisíc členů SAG se zatím nemůže na všech podrobnostech svých požadavků shodnout. K názorovému sjednocení různých zájmových skupin mezi herci minulý týden vyzval například herec George Clooney, podle něhož nejednotnost v řadách herců jen ztěžuje pozici při vyjednávání se studii.