Apostrof představuje divadla z deseti zemí

Praha - V Divadle v Celetné a v DISKu se koná 10. ročník mezinárodního festivalu nezávislých a amatérských divadel Apostrof 2008. Pětidenní program je sestaven z vystoupení souborů z Evropy, Jižní Ameriky a Asie.

Představení nepotřebují titulky a překlad, přestože jsou například z Jižní Koreje, Mexika, Arménie a Itálie. „Neznamená to, že jsou to vždy divadla pohybová, taneční, překvapivě sdělná může být dobrá činohra. Když je divadlo dobré, je sdělné skoro vždy,“ říká ředitel festivalu Akram Staněk.

Letošní desátý ročník sestavili organizátoři jako přehlídku toho nejlepšího z uplynulých let. Domácí scénu reprezentují dvě představení, česko-americké Láska is love a česko-mexické Nehodné náhody.

„Protože jsme na tom byli špatně s rozpočtem a museli jsme krátit program, omezili jsme se na projekty zajímavé tím, že byly dvojjazyčné,“ vysvětluje Staněk.

Každý divák může ohodnotit inscenaci ihned po jejím skončení a také může udělit na závěrečném večeru svoji vlastní cenu. Vedle hlavního programu nabízí festival i divadelní dílny, výstavy, koncerty a diskusní panely.