ČT spolupracuje se Zdeňkem Zelenkou na televizním filmu podle scénáře Kanadská noc

Praha - Česká televize se po čase opět pustila do produkce českého filmu. Při tvorbě psychologického dramatu o současné problematice rodinných vztahů se spojila s úspěšným a uznávaným režisérem Zdeňkem Zelenkou a scenáristkou Hanou Cielovou. Do televizní inscenace, jejíž příběh se zakládá na skutečných událostech, filmaři obsadili dvě mimořádné herecké osobnosti - Dagmar Havlovou a Viktora Preisse.

Námět filmu čerpá z osudů rodiny vystavené enormní zkoušce v podobě tragické události, která odstartuje nečekaný zvrat. Autorka scénáře Hana Cielová si při vytváření příběhu kladla za cíl promyslet dramatickou zápletku do nejmenších detailů. Její scénář Kanadská noc nejspíše diváci uvidí pod názvem Nový syn.

Herci spolu s filmovým štábem vynaložili při realizaci Kanadské noci enormní úsilí i notnou dávku nasazení. „Právě teď jsme v polovině natáčení. Jsem rád, že hlavní role ztvárňují tak výteční herci a že Česká televize připravila látku, v níž se Dagmar Havlová vrací na televizní obrazovky v zajímavé, dramatické a esteticky náročné roli,“ vyjádřil Zelenka dosavadní pocity z natáčení.

V náročném devadesátiminutovém díle dostanou šanci i mladé umělecké naděje. „Oběma hlavním představitelům velmi dobře sekundují dva studenti konzervatoře Jakub Grafnetr a Filip Cíl. Je radost sledovat, jak se oba mladí herci učí od těch bardů,“ dodává režisér. K důstojnému a výraznému návratu České televize k původní dramatické tvorbě jistě přispěje i zkušená kamera Karla Fairaisla. Podle Viktora Preisse je film jedinečný tím, že se zpracováním blíží skutečným lidským projevům: „Lidé v něm nemluví, ale cítí,“ říká Preiss.

Natáčení doprovázela nezdravá pozornost některých bulvárních deníků. Podle jejich tvrzení se měla Dagmar Havlová při natáčení fyzicky zhroutit. Případné vysílení by přitom bylo pochopitelné, neboť herečka zároveň pracuje na psychologickém thrilleru Normal, režírovaném Juliem Ševčíkem. Štáb zprávy bulváru nijak nekomentoval a v reakci na ně omezil přístup médií k celé produkci. První možnost blíže se se zákulisím filmu seznámit dostali novináři až tento měsíc. Diváci se na nový film ČT mohou těšit ke konci tohoto roku.