Než se táta vrátí – nový seriál ČT

Praha - 1. července začal režisér Karel Janák ve Vinařicích nedaleko středočeských Koněprus natáčet dlouho připravovaný seriál Než se táta vrátí. Jedná se o sedm dílů z doby středověku. Toto historizující zařazení nabízí možnost využít všech vděčných dobových reálií jako dobrodružný děj plný zvratů a intrik, rytířské souboje i romantizující lásku.

Dramaturgyně seriálu Barbara Johnsonová seriál charakterizuje slovy: „Je to dobrodružný seriál pro celou rodinu. Přestože seriálové příběhy se odehrávají ve středověku, nejde o nějaký ryze historický seriál. Jeho hrdinové mluví moderním jazykem a myslí jako dnešní děti. Jen okolnosti, kterým musí čelit, se od těch současných podstatně liší.“

„Natáčet historický film v současné době v Čechách je hodně těžké, tedy pokud jde o exteriéry. Všude vedou dráty, stojí sloupy a najít místo, kde tyto atributy 21. století nejsou je opravdu složité,“ přibližuje obtíže při natáčení režisér.

Příběh začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka (David Prachař) musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a ochranou tvrze pověří svého nejstaršího syna Petra. Ten se netěší moc velké popularitě u svých sourozenců, kteří mu jeho novou roli rozhodně nemíní ulehčit. Nikdo z nich ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused (Pavel Kříž), který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci a děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a čelit hrozícímu nebezpečí. Co se z počátku zdá jednoduché, se postupně změní v boj na život a na smrt.

„Seriál podobného typu vzniká v České televizi poprvé a je určen všem bez rozdílu věku, kdo mají rádi dobrodružství, romantiku a humor a to nejlépe vše dohromady,“ dodává dramaturgyně.

Příběhy se natáčejí unikátní digitální technologií, která zajišťuje mimořádnou hloubku a ostrost obrazu. „Stejná technika byla úspěšně vyzkoušena v některých pasážích ságy Pán prstenů,“ upozorňuje mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Sedmidílný seriál Než se táta vrátí vzniká v Centru tvorby pro děti a mládež a ve vysílání by se měl objevit v druhé polovině roku 2009. V rolích Martina z Vamberka a Albrechta z Krvenos diváci uvidí Davida Prachaře a Pavla Kříže, sourozence hrají Danny Messáros, Ivana Korolová, Andrea Žádníková, Jan Komínek, Štěpán Krtička a Tereza Voříšková, loupežníky hrají Matěj Hádek, Martin Písařík a Michal Beran.