Secesní lázně Luhačovice usilují o ochranu UNESCO

Luhačovice/Québec - V kanadském Québeku v těchto dnech probíhá vrcholné jednání výboru světového kulturního a přírodního dědictví organizace UNESCO. Jeho výsledkem má být zařazení nových objektů na seznam prioritně chráněných památkových objektů. Mezi sedmačtyřiceti soutěžícími památkami jsou i budovy českých secesních lázní Luhačovice. V případě, že česká památka uspěje, stane se celosvětově prvním lázeňským městem chráněným značkou UNESCO. Rozhodnutí by mělo padnout do 10. července.

Luhačovice na Zlínsku jsou na letošním, dvaatřicátém zasedání výboru UNESCO jediným českým objektem usilujícím o zapsání. Nabízejí jedinečný architektonický a urbanistický komplex, který vznikl na začátku 20. století především díky slovenskému architektovi Dušanu Jurkovičovi.

Starosta města František Hubáček vidí jedinečnost lázní v historických budovách, které jsou stále používány k běžné lázeňské léčbě. „Tím je splněna základní podmínka exkluzivity. Spojení architektury a léčebných procedur, to je to, co ve světě není a co lázeňské město Luhačovice nabízí,“ zdůraznil Hubáček. Zisk titulu světového kulturního dědictví radnice chápe jako marketingovou značku, která v případě vhodného využití a propagace povede k dalšímu rozvoji města a přílivu nových, nelázeňských turistů.

Jedinou komplikací pro možné zařazení na prestižní seznam jsou problémy s dopravou. Město nemá dostatek parkovacích míst a je tranzitem pro kamiony směřující na Slovensko. Radnice proto jedná se Zlínským krajem o zlepšení této situace.

Jurkovičovy pohádkové pavilony

Výsadou lázeňského centra je specificky komponovaný urbanistický celek. Hlavní tvář mu krátce po přelomu 19. a 20. století vtiskl architekt Jurkovič, který při stavbě lázeňských domů, pavilonů a kolonády zkombinoval prvky secese a lidové architektury, a vytvořil tím specifické, pohádkové stavby v tzv. selské secesi. Vedle budov v Luhačovicích je také autorem domů Libušín, Maměnka a Zvonička na Pustevnách v Beskydech.

„Velkým štěstím Luhačovic bylo, že i další architekti, kteří zde působili po Jurkovičovi, patřili k absolutní špičce - byl to například architekt Emil Králík, který vytvořil krásný secesní centrální pavilon, nebo architekti jako Bohuslav Fuchs a Jaroslav Machoň,“ zdůraznil historik architektury Zdeněk Lukeš.

Lázně Luhačovice jsou největším lázeňským městem Moravy. Vyvěrá zde šest přírodních pramenů (mezi nejznámější patří Vincentka) a desítky navrtaných. Léčí se zde nemoci dýchacího ústrojí, trávení a obezita.

Pokud výbor UNESCO Luhačovice na seznam zařadí, bude se jednat již o třináctou českou památku. Luhačovice by tak doplnily například Český Krumlov, Lednicko-valtický areál, historické jádro Prahy, selské baroko vesnice Holešovice nebo funkcionalistickou brněnskou vilu Tugendhat. Ve hře jsou i dvě slovenské nominace, jedná se o dřevěné kostely na východním Slovensku a pevnost v Komárně.

Výbor má jednat i o vyřazování památkových zón. Spekuluje se o vyškrtnutí Prahy kvůli stavbě výškových budov na Pankráci, které mají narušovat pražské panorama, kritiku si vysloužily i Drážďany za plánovanou stavbu mostu chráněným údolím Labe.

Sluneční lázně v Luhačovicích
Zdroj: ČT24/www.luhacovice.cz