Rock for People dnes zahajuje hlavní program

Hradec Králové - Na letišti v Hradci Králové dnes začal hlavní program 14. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Rock for People, který patří k největším domácím přehlídkám svého druhu a navzdory svému názvu se nezaměřuje jen na rockovou hudbu. Hlavní hvězdou úvodního večera bude celosvětově úspěšná kapela britská kapela Kaiser Chiefs, ověnčená mimojiné cenou Brit Awards za nejlepší koncertní vystoupení. Pro samotnou skupinu je vystoupení jednou z mála evropských zastávek. Přehlídku již včera zahájil tradiční večírek pro nedočkavé. Celý program na sedmi scénách potrvá do 5. července.

V průběhu celého odpoledne přijížděli stále další návštěvníci. V současnosti se odhaduje počet diváků kolem 20 tisíc. Kvůli zájmu diváků budou v době konání festivalu posíleny vlakové spoje směřující do Hradce Králové. Umělci mají k dispozici dvě hlavní scény, dvě scény v krytém stanu pro čtyři a půl tisíce lidí, klubovou scénu, taneční scénu, na níž se postupně vystřídá přes 120 účinkujících, tzv. Baby punk stage - stan se scénou určenou pro děti - a kino. Festival se přestěhoval do Hradce Králové z Českého Brodu, kde areál podle Kotka již nevyhovoval a těžko se tam snášelo deštivé počasí, které je nedílnou součástí festivalu.

Hlavními hvězdami jsou vedle Kaiser Chiefs britští Massive Atack a američtí Offspring. Posledně jmenovaní drží v historii konání festivalu zajímavé prvenství. Pořadatelé po dlouhém jednání nakonec uspěli s pozváním kultovní americké punkové skupiny, ta se však stala nejdražším hostem, který kdy vystupoval na jakémkoliv ročníku Rock for People. Z USA dále přijedou skupiny Flogging Molly, Outville, Helmet, H20 a Madball, z Kanady Invasives, z Německa VNV Naton a z Mexika Los De Abajo. Slovenským reprezentantem na festivalu bude kapela Horkýže slíže; domácí scénu zastoupí například Mig 21, Tři sestry s Jaroslavem Uhlířem, Už jsme doma, Psí vojáci, Sunshine nebo E!E.

Festival na rozdíl od ostatních tuzemských akcí dává prostor i kvalitním, ale zatím neznámým kapelám v dobrých časech, jak vyzdvihl Martin Zeller z pořadu ČT Pomeranč, který zde bude po loňsku opět představovat „své“ kapely. Kotek dodává, že se díky kvalitní propagaci v zahraničí každoročně zvyšuje počet návštěvníků z ciziny.

Rock for People patří tradičně k festivalům s recyklací odpadu a s nonstop úklidem areálu, čistotě festivalu prospívá i výkup použitých kelímků. Pořadatelé slibují kromě více prostoru ve stanovém městečku i sprchy s teplou vodou 24 hodin denně.