Šumavou Karla Klostermanna – unikátní dílo o naší historii

Kašperské Hory - Šumavu devatenáctého století na unikátních záběrech přibližuje výstava dobových fotografií v Kašperských Horách a také stejnojmenná kniha, která v souvislosti s výstavou vychází. Jde o snímky, které dosud nikdo nezveřejnil. Autor Zdeněk Roučka je roky shromažďoval a pak za pomoci moderní technologie restauroval.

Šumavou Karla Klostermanna - obrazy 1875 - 1914 je závěrečná část trilogie o této aglomeraci. Poslední díl obsahuje 250 fotografií, v celé trilogii jich je pak 750. „Když jsem dodělal v roce 2004 první knihu Tenkrát na Šumavě netušil jsem, že budu pokračovat, ale následovala Předválečná Šumava. Pak jsem zjistil, že vůbec ty nejstarší snímky jsou kupodivu k mání a že se s nimi dá dále pracovat, tak jsem se pustil do závěrečného dílu. Myslím si, že tato kniha je absolutně nejlepší a zároveň nejcennější, co vůbec o Šumavě existuje,“ říká ke své práci Roučka.

Unikátní snímky zachycují např. lidské mraveniště při stavbě známého železničního tunelu u šumavského Špičáku, partu dělníků, která nebezpečnou práci dělala, zapomenuté dřevařské osady nebo německé ženy nesoucí dřevo v nůších z lesa. Většinu fotografií z devatenáctého století ještě nikdo nikdy nepublikoval.

Součástí výstavy jsou také rukopisy Karla Klostermanna i rekonstrukce jeho pracovny. Výstava v Kašperských Horách potrvá do konce října.