Ministerstvo vypsalo konkurz na ředitele České filharmonie

Praha - Výběrové řízení na místo generálního ředitele České filharmonie dnes vyhlásilo ministerstvo kultury. Současnému šéfovi Václavu Riedlbauchovi končí smlouva s koncem tohoto roku a podle svých slov Riedlbauch ještě zváží, zda se do konkurzu přihlásí. Orchestr v poslední době provázely spory o výklad autorského zákona, kdy proti sobě stálo vedení a velká část hudebníků.

Nový ředitel by měl nastoupit 1. července 2009, uzávěrka přihlášek je 20. září. Podmínky konkurzu jsou uvedené na internetové stránce ministerstva kultury. Patří k nim mimo jiné nejméně pět let praxe v řídící funkci a negativní lustrační osvědčení.

O místo ředitele České filharmonie by údajně mohli mít zájem ředitel Českého rozhlasu 3 Vltava Lukáš Hurník a bývalý rektor AMU Ivo Mathé. Oba dva ale na dotaz ČTK uvedli, že se do konkurzu nepřihlásí. Mathé je znovu nominován na rektora AMU, protože minulou volbu, jíž prohrál o jeden hlas, akademický senát školy zpochybnil. Nové volby budou v říjnu.

Kvůli dohadům o autorská práva se letos ani nepořizovaly nahrávky z Pražského jara. K neklidu v České filharmonii přispívá i fakt, že od září loňského roku je orchestr bez šéfdirigenta. Bude tomu tak až do podzimu 2009, kdy nastoupí v té době třiasedmdesátiletý Izraelec Elijahu Inbal. Funkci dramaturga a uměleckého ředitele tak v současné době supluje Riedlbauch.

Ministerstvo by chtělo ředitele filharmonie jmenovat na šestileté období. Na stejně dlouhou dobu je jmenován i ředitel Národního divadla. Většina příspěvkových organizací ministerstva má však ředitele se smlouvou na dobu neurčitou. Tuto praxi by ministerstvo chtělo změnit, nemůže ale vypsat výběrové řízení plošně, protože v případě smluv na dobu neurčitou lze konkurz vypsat teprve po odvolání ředitele.

Eliahu Inbal
Zdroj: ČT24