Karlovarský festival uvedl světovou premiéru Dětí noci

Karlovy Vary - Ve Velkém sále hotelu Thermal sledovali diváci světovou premiéru nového českého filmu režisérky Michaely Pavlátové Děti noci, který je zařazen do Hlavní soutěže 43. ročníku festivalu. Syrový příběh odehrávající se v noční Praze zde bude uveden ještě zítra, do distribuce pak vstoupí 25. září. Hlavní roli ztvárnila Martha Issová, podle slov režisérky Pavlátové, známé i tvorbou animovaných filmů, je herečka důvodem, proč chce pokračovat v natáčení hraných filmů.

Film vypráví o Ofce, která propadla zvláštní letargii a odmítá opustit zdánlivé pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Scénář k filmu napsala autorka Irena Hejdová jako svoji diplomovou práci na pražské FAMU, v roce 2006 za něj získala v rámci Českého lva Cenu Sazky za nejlepší dosud nerealizovaný filmový scénář. Příběh podle slov Hejdové není autobiografický, autorka pouze čerpala ze své zkušenosti s prací v nočním baru a k samotnému napsání scénáře ji přivedla jedna příhoda s bezdomovkyní (ta se nakonec ve filmu neobjeví). 

Před natáčením Hejdová scénář několikrát sama a posléze s Pavlátovou přepracovala a vzniklo kolem 12 verzí. „Původní scénář měl silnou atmosféru, ale méně děje,“ uvedla Pavlátová. A dodala, že se často točily dvě verze scén, jedna jemnější a druhá drsnější, která hlavní hrdinku ukazovala v horším světle. Střihačka Antonie Janková ale nakonec zařadila převážně jemnější scény.  

Druhou z hlavních rolí vytvořil Jiří Mádl, který se v roli podivínského Ubra, pátrajícího v popelnicích po odložených věcech, vymanil ze svého dosavadního zařazení v teenagerovských komediích. „Měla jsem to s ním hrozně jednoduché,“ řekla o spolupráci režisérka. "Nemusela jsem mít téměř žádné připomínky, Jirka se na tu dobu prostě stal Ubrem. Mádl si podle svých slov odnesl z filmu nový způsob pohledu na svět.

Film se točil od konce října do poloviny prosince loňského roku zejména v pražském Karlíně a Holešovicích. Filmový byt rodiny Ofky je bytem, ve kterém donedávna žila Pavlátová se svou rodinou. Ve filmu zazní skladby skupiny Ohm Square, Jana Čechtického a také vídeňské romské kapely 
!Deladab. 

Issová, pro kterou se jedná o první hlavní roli v celovečerním filmu, se na plátně ve vztahu dcery a matky setkává se svou skutečnou matkou Lenkou Termerovou. Jejich filmový vztah ale podle obou nemá s tím skutečným příliš společného, držely se proto převážně scénáře.

Režisérka a výtvarnice Michaela Pavlátová (1961) má na svém kontě několik animovaných filmů, snímek Řeči, řeči, řeči z roku 1991 jí získal nominaci na Oscara a mnoho mezinárodních ocenění. Do svého druhého celovečerním projektu (prvním byly Nevěrné hry z roku 2003) dále obsadila například Kristýnu Novákovou, Jana Dolanského a Igora Chmelu.

  • Irena Hejdová autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/302/30106.jpg
  • Jiří Mádl autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/302/30107.jpg
  • Lenka Termerová autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/302/30112.jpg