Francouzské oslavy na pražské Kampě

Praha - Francouzskou hudbu, tradiční trh i šmrnc nabízí od neděle 13. do pondělí 14. července pražský ostrov Kampa, na němž proběhnou oslavy nejvýznamnějšího francouzského svátku - výročí dobytí Bastily v roce 1789.  Po oba dny se na Kampě pořádá typický francouzský trh s tradičními delikatesami, na programu je také mimořádný koncert špičkových hudebníků ze země galského kohouta, který se uskuteční večer 14. července. Oslavy zaštiťuje Francouzský institut v Praze, který stojí i za dalšími atraktivními akcemi v rámci Francouzské sezony - do konce roku 2008 jich v celé České republice proběhne přes padesát.

Na trhu umístěném přímo na náměstí Kampa nabízejí francouzští výrobci  své lahodné sýry, husí a kachní játra, burgundská a provensálská vína a množství dalších lahůdek. Oslavy vyvrcholí v pondělí 14. 7. v 19:15 koncertem předních francouzských muzikantů: na pódiu pod širým nebem vystoupí Mathieu Vermeulen, známý svými chytlavými nostalgickými baladami. Jeho francouzské šansony si získaly publikum na celém světě. Vystupoval již také v České republice a setkal se tu s velkým ohlasem publika. Po něm vystoupí slavné jazzové duo - jazzman a akordeonový virtuos Richard Galliano a vynikající klarinetista Michel Portal.

Richard Galliano je světově uznávaným skladatelem hudby pro akordeon. Jeho zásluhou se tento hudební nástroj vrátil zpět do jazzové muziky. Galliano spolupracoval s řadou jazzových legend, jako jsou Chet Baker, Claude Nougaro a další. Vystupoval v milánské La Scale a na mnoha dalších předních světových scénách. Michel Portal je všestranným hudebníkem, který rovněž spolupracoval se špičkovými jazzovými muzikanty. Velkou popularitu si získal mimo jiné díky svým nevšedním improvizačním schopnostem. V České republice budou vystupovat poprvé. 

Přestože jsou si francouzská a česká kultura blízké a obě se po staletí prolínaly a navzájem inspirovaly, je podle ředitelky Francouzského institutu v Praze Olgy Poivre d´Arvor předsednictví Francie jedinečnou příležitostí k rozsáhlejší prezentaci francouzské kultury v České republice. „Jde o to představit zejména současnou tvorbu,“ řekla. Připomněla také, že v určitých historických obdobích se výtvarní umělci, hudební skladatelé či spisovatelé z obou zemí pohybovali mezi Paříží a Prahou, které pro ně byly důležitými uměleckými základnami.   

„Letošní oslavy 14. července v Praze mají také připomenout 14. červenec 1918, kdy byl na počest francouzského státního svátku uspořádán velkolepý ples. Není to náhoda, je to záměr,“ uvedla Olga Poivre d´Arvor a dodala: „Zvolili jsme lehčí formu lidové veselice - koncert pod širým nebem a francouzský trh.“  

Trh na Kampě - v neděli 13. července od 10 do 20 hodin, v pondělí pak od 10 do 22 hodin. Vstup na celou akci včetně open-air koncertu je zdarma.