Festival České hrady.cz – letní hudební opojení

Točník - V pátek 11. a v sobotu 12. července začíná čtvrtý ročník putovního festivalu České hrady.cz na Točníku ve Středočeském kraji. Na festivalu během čtyř prázdninových víkendů vystoupí pokaždé Monkey Business, Chinaski, Divokej Bill, Sunshine, Wohnout, Horkýže Slíže a řada dalších hudebníků, kteří se budou střídat na festivalových scénách.

Přes dvacet hudebních skupin a interpretů zamíří po vystoupení na Točníku postupně na další tři české hrady, Kunětickou horu v Pardubickém kraji,Švihov na Plzeňsku a Bezděz v Libereckém kraji. Festival, který v loňském roce navštívilo přes 24 tisíc lidí, patří k nejoblíbenějším kulturním událostem léta. Kromě hudebních vystoupení nabízí návštěvníkům zdarma prohlídky čtyř českých hradů a kulturní vyžití v netradičním prostředí.

Páteční program na Točníku začíná v 19 hodin a odehrává se přímo v prostorách hradu. V rámci programu vystoupí legenda undergroundu The Plastic People of the Universe, kteří slaví 40. výročí svého vzniku, písničkář Xavier Baumaxa a Gulo čar.

Hudební program podtrhne páteční oblíbený karneval. Součástí programu bude i pořad Na stojáka živě!, který vyrábí televize HBO. Myšlenka pořadu vychází ze žánru tzv. stand up comedy show. Tedy skeče jednoho herce, který se snaží pobavit publikum jen za pomoci svého umu a mikrofonu. Na Točníku vystoupí Iva Pazderková (alias Blondýna), Miloš Knor, Karel Hynek, Lukáš Pavlásek nebo Petr Cerha.

V sobotu se festival přesune do podhradí Točníku na rozlehlou louku, kde vyroste areál se dvěma velkými hudebními pódii. Kromě ukázky historických řemesel a dalších rozptýlení je pro návštěvníky připravena možnost prohlédnout si nejen hrad Točník, ale i Žebrák. „Přestože je pro veřejnost sousední hrad Žebrák z technických důvodů zavřený, tak pro návštěvníky festivalu se nám v průběhu tohoto víkendu podařilo vstup na hrad Žebrák zajistit,“ říká jeden z organizátorů Michal Šesták.

Speciální vystoupení v rámci festivalu České hrady.cz proběhne právě v sobotu na Točníku - David Koller přijal pozvání souboru The Tap Tap, se kterými zazpívá v rámci jejich vystoupení. Soubor The Tap Tap tvoří převážně studenti Jedličkova ústavu a škol, projektu STUDEO, ale také hostující profesionální hudebníci.

Z vlakové staniceZdicebude v průběhu festivalu fungovat kyvadlová autobusová doprava k areálu festivalu a zpět. V areálu každého festivalu bude parkoviště s dostatečnou kapacitou. Cenu za parkovné si určuje obec. V místě konání každého festivalu je možné bezplatně stanovat od pátku 17:00 do neděle 12:00 hodin.

České hrady.cz: Točník: 11. - 12. 7., Kunětická hora: 18. - 19. 7., Švihov: 25. - 26. 7., Bezděz: 01. - 02. 8. 2008