Vrchol karlovarského festivalu: poroty dnes udělí své ceny

Karlovy Vary - Předáním cen dnes skončí 43. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Hlavní porota v čele s česko-americkým režisérem Ivanem Passerem vybrala letošního držitele Křišťálového glóbu ze 14 snímků, mezi nimiž byli i dva čeští adepti - Děti noci režisérky Michaely Pavlátové a Karamazovi Petra Zelenky. Ceny budou uděleny i v sekcích dokumentárního filmu a Na východ od Západu. Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme právě jubilující Ivan Passer, pro cenu prezidenta festivalu si přijde britský herec Christopher Lee. Předávání budou moci od 20:00 v přímém přenosu sledovat i diváci ČT 1.

Podle mínění kritiků by se do užšího výběru mohly z hlavní soutěže dostat například maďarský netradiční kriminální příběh režiséra Attily Gigora Pátrání, čínský film Šachta nebo dánský film Ukrutně šťastni. Bez nadějí prý nejsou ani Karamazovi režiséra Petra Zelenky. Tento filmař na karlovarském festivalu už před šesti lety získal Křišťálový glóbus, tehdy za Rok ďábla. Také německý film Dr. Alemán by mohl podle ohlasů do rozhodování zasáhnout.

Hlavní porota může vedle Velké ceny Křišťálového glóbu pro nejlepší film spojené s finanční odměnou 30 tisíc dolarů (450 tisíc korun) udělit zvláštní cenu (300 tisíc Kč) a ceny za režii, ženský a mužský herecký výkon a dvě zvláštní uznání.

Porota soutěže dokumentů odmění nejlepší snímky v kategorii do 30 a nad 30 minut; i její členové mohou udělit zvláštní uznání. Další ceny připadnou nejlepším dílům  ze zemí střední a východní Evropy a zemí bývalého sovětského bloku ze sekce Na východ od Západu. Filmy uvedené na karlovarském festivalu odmění odpoledne členové šesti nestatutárních porot.

I poslední den nabízí divácké zážitky 

Podle statistických údajů by se mohly výsledky festivalu pohybovat mírně nad loňským rekordem, kdy do kin přišlo 135 759 diváků. K včerejšímu ránu bylo prodáno 126 489 vstupenek, přičemž i závěrečný den nabídne stejně jako ten zahajovací oproti loňsku projekce navíc. Diváci se mohou ještě těšit na více než 40 projekcí včetně soutěžních snímků Kytara a Fotograf a také přidaná promítání filmů hodnocených nejlépe v diváckém hlasování - Občan Havel, Prosíme přetočte a Bob & Carol & Ted & Alice. Mimořádně byla také přidaná poslední z Master Classes, s diváky se tentokrát setká britská herečka Saffron Burrowsová, představující na festivalu právě prvotinu režisérky Amy Redfordové Kytara.

Někteří přijeli, jiní odřekli 

Největší hvězdou letošní přehlídky byl v úvodu americký herec, producent a režisér Robert De Niro. Hollywoodský herec německého původu Armin Mueller-Stahl přivezl výstavu svých obrazů. Filmoví fanoušci měli možnost vidět i jednoho z nejuznávanějších černošských herců současnosti Dannyho Glovera.

Naopak těmi, na které se ve Varech marně čekalo, byli ruský režisér Nikita Michalkov a američtí herci Nick Nolte a Randy Quaid. Michalkovi se změnil natáčecí plán druhého dílu slavného filmu Unaveni sluncem, Nolte nepřijel z rodinných důvodů a Quaid se potýká se zdravotními problémy.

„Tým lidí, kteří festival připravují, má vášeň pro film. A zdejší návštěvníci jsou ti nejnadšenější z diváků všech festivalů světa. V Cannes jsou také davy lidí, ale ti tam převážně jen okounějí, zatímco tady je milují,“ řekl o karlovarské přehlídce britský kritik Phillip Bergson. Právě dává dohromady agenturu, která by zastupovala evropské herce a filmaře a festival považuje za skvělé místo k výměně nápadů.