Karlovy Vary: Český film Karamazovi získal cenu kritiků a novinářů

Karlovy Vary - Český snímek Karamazovi získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech ocenění od poroty Fipresci, která sdružuje filmové kritiky a novináře. Zelenkův film tak ocenila jedna ze šesti nestatutárních porot karlovarského festivalu. Česká kinematografie měla šanci uspět i u Ekumenické poroty, nakonec ale Děti noci Michaely Pavlátové porazil snímek Fotograf.

Fipresci na filmu, který je volnou adaptací světoznámého Dostojevského románu Bratři Karamazovi, ocenila především nekonvenčním způsob, kterým kombinuje divadlo, film, literaturu a reálný život. Film vypráví o pražském hereckém souboru, který v krakovských ocelárnách inscenuje slavný ruský román. Ve snímku vystupují herci Dejvického divadla v čele s Ivanem Trojanem. Zelenkův počin sklidil již během festivalu mohutný potlesk a je také jedním ze dvou českých filmů, který v hlavní soutěži usiluje zisk prestižního Křišťálového glóbu.

Do poslední chvíle měl šanci na ocenění další, Ekumenickou porotou i další český film - Děti noci Michaely Pavlátové. Dostal se do nejužšího finále, kde mu byl konkurentem snímek Fotograf režisérky Nan Triveni Achnasové, jenž vznikl v koprodukci Indonésie, Francie, Nizozemska, Švýcarska a Švédska. „Nakonec jsme se rozhodli pro film Fotograf, jenž byl přece jenom hlubší sondou do vztahů mezi lidmi,“ řekl předseda poroty Jan Eliáš.

Cenu České televize Nezávislá kamera pro nejlepší film uváděný v sekci Fórum nezávislých obdržel ruský snímek Mořská víla režisérky Anny Melikjanové. Porota ho vybrala za nekonvenční adaptaci klasické pohádky rozvíjející fantazii za přispění působivé vizuální stránky a hereckých výkonů. Součástí ceny byla, k překvapení režisérky, i opravdová kamera.

Síť evropských kin Cenu Europa Cinemas ohodnotila maďarskou road movie režiséra Róberta Lakatose Bahrtalo! (Hodně štěstí!). Další nestatutární cenu, která nese název Cena Dona Quijota, udělila porota Mezinárodní federace filmových klubů FICC maďarské detektivce Pátrání režiséra Attily Gigora. Porota sítě provozovatelů asijských kin Netpac ocenila snímek Tulpan režiséra Sergeje Dvorcevoje o všedním životě v kazašské stepi. Druhou cenu udělila jihokorejskému filmu Napsáno z režie Kim Byuong-Woa.