Křišťálový glóbus si z Varů odnesl dánský snímek Ukrutně šťastni

Karlovy Vary - Ukrutně šťastni. Tak se jmenuje letošní vítězný filmový snímek 43. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který si ze slavnostního vyhlášení odnáší nejvyšší cenu celého festivalu, Křišťálový glóbus. Dánský film režírovaný Henrikem Rubenem Genzem tak porazil dalších 13 soutěžních filmů včetně dvou českých.

Téměř dvouhodinový snímek stojí na pomezí westernu, dramatu a hororu. Vypráví temný příběh kodaňského policisty, který je za trest převelen do malého městečka na Jutském poloostrově a těžce se sžívá s tamním prostředím, podivnými obyvateli a životem na pokraji bezedných močálů.

Zvláštní uznání udělila porota Petru Zelenkovi za snímek Karamazovi, natočený na motivy známého Dostojevského románu a oscilující mezi fikcí a dokumentem. Tentýž film získal i prestižní cenu filmové kritiky a novinářů. Ocenění za nejlepší herecké výkony si za Děti noci odnesli čeští herci Martha Issová a Jiří Mádl. Intimní snímek z pražského Karlína režírovala Michaela Pavlátová a vypráví o snaze utéct ze životního stereotypu.

Zvláštní cenu poroty si z Varů odveze psychologický film o lásce dvou existencí Fotograf režisérky Nan Achnasové z koprodukce Indonésie, Francie, Nizozemí, Švýcarska a Švédska. Za režii byl oceněn Alexej Učitel za film Zajatec. Speciální ocenění získal vedle Zelenky také maďarský režisér Attila Gigor za netradiční detektivku Pátrání.

Diváckou cenu udělil deník Právo na základě ankety filmu Nikity Michalkova nazvanému 12. Tento přední ruský filmař se inspiroval námětem půl století starého díla Sidneyho Lumeta Dvanáct rozhněvaných mužů a situoval ho do poměrů dnešního Ruska. Původně měl do Varů přijet, omluvil se však, právě natáčí druhý díl svého slavného snímku Unaveni sluncem.

Cenou prezidenta MFF Karlovy Vary odměnil Jiří Bartoška významného britského herce Christophera Lee. Festival ji uděluje osobnostem, které v oblasti hereckého umění, režie či producentské činnosti zásadním způsobem přispívají k rozvoji filmové tvorby. „Toto je ten nejlepší a nejlépe organizovaný festival, na kterém jsem kdy byl,“ řekl Lee při přebírání ceny.

Výsledky byly vyhlášeny dnes večer na závěrečném ceremoniálu ve Velkém sále karlovarského hotelu Thermal, a zakončily tak celý letošní ročník. Slavnostním večerem prováděl Marek Eben.