Na Kampu se sjeli klauni, loutkoherci a žongléři z celého světa

Praha - V divadelní jeviště je ode dneška přeměněn prostor pražské Kampy, začal zde 7. ročník Mezinárodního festivalu pouličního divadla Teatrotoč. Na přehlídce se během tří dnů představí pouliční herci, loutkoherci, mimové, žongléři a chůdaři z Česka, Německa, USA, Jihoafrické republiky, Islandu, Rakouska a Austrálie. Letošní ročník nabídne celkem 70 představení a všechna budou divákům přístupna zdarma. Dnes od 18:30 se umělci představí také na Václavském náměstí.

Program se koná každý den od 10 do 21 hodin, dopolední část je určena dětem, včetně těch nejmenších, odpoledne a večer se pobaví diváci všech věkových kategorií. Na Kampě je zároveň otevřena loutková dílna, kde si děti mohou od 10 do 16 hodin vyrábět loutky i divadelní masky.

Teatrotoč roste nejen programově - od 19 představení čtvrtého ročníku na letošních 70 - ale i myšlenkou. Z workshopu a pokusu dostat divadlo „mezi lidi“ se vyklubal festival evropských rozměrů, navazující na tradici živelného divadla pěstovanou ve všech kulturních metropolích. Mezinárodní účast je úctyhodná a lze očekávat jen její další zkvalitňování a rozšiřování, což snad přivede na Kampu i další české umělce. Na scéně „physical theatre“ se tak Praha stala jedním z výrazných festivalových center střední Evropy.

Na festivalu vystupují němečtí žongléři v mušketýrské stylizaci, chvílemi mrazivá show „robomimů“ Metroccolis i kabinet pokroucených zrcadel Fatalia, který mohou diváci navštívit po celou dobu festivalu. Z Jižní Afriky přijíždí klaun Monsieur Conc, který prý komedií inspirovanou klasickými groteskami okouzlí diváky každého věku. Představí se i studenti pražské DAMU s loutkovými produkcemi pro jednoho herce, speciálně nacvičenými pro pouliční produkce.

S pohádkou vystoupí divadlo Žebřík a také česko-mexické sdružení Transteatral. Jeho členové uvedou pro dospělé undergroundový projekt s názvem Auto sacramental. Malé divadélko, jehož členy jsou potomci loutkáře Matěje Kopeckého, uvede loutkový kabaret a klaun Vítek slibuje skvělé žonglování.