Křehkost českého skla a porcelánu se představuje ve světě

Praha - Výstava Křehký, úspěšně uvedená na loňském Designbloku, začala v dubnu cestovat po světě. Představila se například v Milánu nebo New Yorku, kde na veletrhu ICFF vyhrála prestižní cenu jako nejlepší kolekce doplňků. Expozice ze současného českého designu skla a porcelánu získala toto ocenění jako vůbec první účastník veletrhu z východní Evropy.

„Soustředili jsme se na předměty, které jsou z našeho pohledu výjimečné a mají šanci zaujmout i lidi mimo Českou republiku. Nejvíce z nich je samozřejmě ze skla a porcelánu, tedy materiálů, které již tradičně patří k českému průmyslu,“ říkají o výstavě její autoři Jana Zielinski a Jiří Macek. Křehkost v názvu podle nich nevypovídá jen o materiálu, ještě více o emoci, kterou si v sobě předměty nesou; většina z nich je používána jako dárky nebo dekorační předměty, mají v sobě tedy moc být nositelem citlivosti.

Na výstavě figurují především studio Olgoj Chorchoj, talentovaný jednatřicetiletý Maxim Velčovský (držitel ocenění Designer roku v soutěži Czech Grand Design) i Bořek Šípek, Daniel Piršč, Jaroslav Ježek, Jiří Pelcl a Ludvika Smrčková.

Exponáty skládají dohromady jakoby zimní krajiny a zátiší. „Od počátku bylo jasné, že forma instalace výstavy je pro nás naprosto zásadní. Chtěli jsme, aby člověk nejen viděl vizuálně silné předměty od našich designérů, ale aby si z výstavy odnesl i něco navíc - moment okouzlení, zážitek,“ říkají autoři. 

Původní myšlenkou byl návrat k české tradici a minulosti českého sklářského a porcelánského řemesla. Vyšlo totiž najevo, že velká většina na Designbloku07 prezentujících designérů s některým z těchto materiálů již pracovala, což se projevilo jako možné specifikum českého uměleckého prostředí.

Slovo „křehký“ dále vyjadřuje jak pozici českého designu ve světě, tak i povahu českého uvědomnění. Výstava se navíc v každém místě mění. V New Yorku, kde získala prestižní ocenění redaktorů designérského tisku, například představila pouze samostatná a nejvýraznější jednotlivá díla.

V lednu příštího roku bude výstava putovat po Evropě v rámci českého předsednictví. Svou pouť začne v Paříži a na konci roku opět vyletí do světa, tentokrát do Sydney.