Hlavní hvězdou „slovenského Woodstocku“ byl Havel a Baezová

Trenčín - Bývalý český prezident Václav Havel sice nezahrál ani tón, přesto byl hlavním magnetem letošního festivalu Pohoda ve slovenském Trenčíně. Setkal se tam také se svojí dávnou přítelkyní, americkou folkovou zpěvačkou Joan Baezovou. Oba přiznali, že do Trenčína přijeli kvůli tomu druhému.

Havel a Baezová se už na Slovensku setkali, to bylo ale ještě před pádem železné opony. Během soutěže Bratislavská lyra pozdravila zpěvačka disidenta z pódia, na koncert ho propašovala jako nosiče kytary. Havel si po 19 letech na největším slovenském festivalu roli „bedňáka“ zopakoval, tentokrát ale Baezovou přivítal na slovenském pódiu on. Rozdával autogramy, hrály se jeho hry a promítal dokument o něm.

Hudební festival Pohoda letos navštívilo na 30 000 lidí, což je podle organizátorů asi o desetinu více než loni. Největším hudebním lákadlem byl britský DJ Fatboy Slim, který hrál v noci z pátku na sobotu. Zájem byl také o vystoupení japonské bubenické skupiny Gocoo, skupiny Tinariwen z Mali, americké kapely Gossip nebo koncertní návrat zpěváka Richarda Müllera.

Americká písničkářka Joan Baezová a bývalý český prezident Václav Havel na slovenském festivalu Pohoda.
Zdroj: ČT24