Muži, kteří nelegálně šířili Vratné lahve, nebudou dále stíháni

Praha – Obvodní soud pro Prahu 5 podmínečně zastavil trestní stíhání dvojice mužů, kteří ještě před premiérou získali kopie filmu Vratné lahve a protiprávně je potom šířili. Jeden obviněný ji umístil na internet, druhý ji nabízel svým známým. S producentem snímku Janem Svěrákem se dohodli na náhradě škody.

Produkční společnost Biograf Jan Svěrák, kterou řídí režisér Vratných lahví, dostane od muže, který umístil snímek na internet, několik set tisíc korun. Splnil tak podmínky pro podmínečné zastavení trestního stíhání. Podobně přistoupil soud i k muži, který mezi svými známými šířil verzi snímku určenou pro potřeby ministerstva kultury.

Žalobce oba muže vinil ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Dvojice stíhaných splnila podmínky pro podmínečné zastavení stíhání – vedle náhrady škody projevili lítost nad svým jednáním. Oba dostali zkušební dobu na 18 měsíců.

Společnost Biograf Jan Svěrák nechala vyrobit kopii pro ministerstvo u
společnosti, jejíž technik si prý film odnesl domů. Podle policie si pak na
svém počítači pořídil kopii, kterou údajně poskytl nejprve příbuzným,
následně také kolegům v práci. Podle policistů měla kopie nejvyšší možnou kvalitu, byla označena vodoznakem a upozorněním, že je určena pouze ministerstvu kultury a nesmí se kopírovat. Podle spisu se od technika dostal film až k druhému muži, z okresu Praha-východ, který prý kopii umístil na internet. To podle policie potvrdila řada důkazů, které policisté nalezli při domovních prohlídkách v místě jeho trvalého bydliště a pracoviště.

Úniky filmových trháků na internet nejsou ojedinělé. Z filmů českých tvůrců byly v poslední době podobným způsobem šířeny například i snímky Medvídek Jana Hřebejka či Gympl Tomáše Vorla.