Český pavilon na EXPU 2010 má být hravý

Praha - Česko vybírá podobu svého pavilonu na Světové výstavě EXPO 2010, která se tentokrát uskuteční v Šanghaji. Hlavním tématem výstavy bude Lepší město - lepší život. Vláda vyčlenila na organizaci české expozice přibližně půl miliardy korun, pořadatelé chtějí při výstavbě pavilonu využít interaktivitu a hravost.

Převratné objevy asi Česko v roce 2010 v Šanghaji nepředstaví, ani v posledních letech neaspirovalo na vítěznou příčku. I přesto je pro Českou republiku důležité na EXPU představit svou kulturu a vedle toho zde uzavřít či upevnit ekonomické vazby s čínskými partnery.

Právě pro ekonomickou spolupráci bude na EXPU sloužit tzv. meeting room. „Je to prostor, který nebude přístupný běžné veřejnosti. Partnerské české firmy si budou moci český pavilon pronajmout a budou tam pořádat obchodní schůzky s čínskými partnery. Slibujeme si od toho, že se pokusíme nastartovat ekonomickou spolupráci mezi ČR a Čínou,“ uvedl Petr Prokop, manažer českého pavilonu a expozice.

K vizím realizačního týmu EXPA 2010 patří hravost a interaktivita, která má z pavilonu vyzařovat. „Je třeba, aby to návštěvníka vtáhlo a zaujalo. Rádi bychom trošku přetvořili prezentaci české republiky na EXPU než to bylo v minulosti,“ dodal Prokop. Uvnitř pavilonu by se měly nacházet kromě vlastní expozice i restaurace, obchod a multimediální prezentace.