Archeologové odkryli dva tisíce let staré římské divadlo

Cartagena - Dva tisíce let bylo ukryto pod zemí antické římské divadlo ve španělské Cartageně, nyní je po dlouhé rekonstrukci připraveno otevřít své brány veřejnosti. Archeologové jej objevili před dvaceti lety pod městskou zástavbou.

V Cartageně skončila jedna z největších a nejdelších záchran památek španělské province Murcia, a veřejnost tak má po dvaceti letech možnost spatřit divadlo z dob největšího rozkvětu měst za římské kolonizace. Archeologové na něj narazili náhodou, během demolice starých rybářských domků. 

Divadlo bylo postaveno na jednom z nejvyšších kopců ve městě. Jeho kapacita byla až šest tisíc lidí, kteří vcházeli dovnitř dvěma koridory. Hlediště je umístěno jako schodiště, aby mohli diváci na šedesátimetrové mramorové pódium shlížet shora.

Autorem nového konceptu divadla s muzeem je architekt Jose Rafael Moneo Vallés. Mezi jeho známá díla patří například stavba nového křídla madridského muzea Prado. „Cílem bylo vrátit zpět tenhle monument společnosti. Pro návštěvníky je tu připravené muzeum s veškerými historickými informacemi,“ uvedla Doňa Pilar Barreiro Alvarezová z Nadace římského divadla v Cartageně

Rekonstrukce, která stála více než 45 milionů eur, umožní, aby divadlo mohlo navštívit až 80 tisíc návštěvníků ročně. Antická stavba ale nezůstane jedinou starověkou atrakcí Cartageny. Místní archeologové se už chystají na obnovu dalšího římského amfiteátru.