Za bubeníka Chinaski odehrají na SázavaFestu vzpomínkový jam

Praha - Na hudebním O2 SázavaFestu, který začíná ve čtvrtek v Kácově na Kutnohorsku, pořadatelé uvedou festivalový jam za bubeníka Pavla Grohmana. Jeden ze zakládajících členů skupiny Chinaski zemřel minulý pátek po nehodě svého motocyklu s automobilem. Hudební akce se 1. srpna zúčastní Anna K., Matěj Ruppert, Roman Holý, Ivan Hlas, Tomáš Hájíček z Krucipüsku, Jan Kalina a Jana Jelínková ze Sto zvířat, Czenda z Post-It a Jana Lota, které doprovodí kapela složená z muzikantů z Temperamenta, Sto zvířat, Sly Rabbits, Post it a Krucipüsku.

„Zavrhli jsme variantu nahradit Chinaski v programu jinou kapelou. Nepřiklonili jsme se ani k variantě hodiny ticha místo vystoupení Chinaski, osobně zastávám názor, že muzikanta nejlépe uctíme muzikou,“ sdělil za pořadatele Martin Řehoř.

Hudební blok bude uvádět Zdeněk Suchý. „Tento speciální set by neměl být patetickou show po americkém vzoru, ale spíše vzpomínkou na skvělého muzikanta,“ uvedl.

Manažerka kapely Chinaski Hanka Petřinová ke vzpomínkovému jamu uvedla: „Jsme rádi, že podobná akce proběhne, v tuto chvíli nechci předbíhat událostem a předjímat, zda se někdo z kapely na O2 Sázavafestu objeví osobně.“

Nejznámější hudební hvězdou na letošním SázavaFestu bude americký zpěvák Sean Kingston, který se v Česku představí poprvé. Od 31. července do 3. srpna zahrají v prostorách u řeky Sázavy například jamajští The Skatelines, taneční Sister Bliss, švýcarští The Young Gods či známá německá elektronická formace Camouflage. Z českých kapel vystoupí Wohnout, Vypsaná Fixa, bratři Ebenové nebo Pražský výběr II. Svůj současný projekt se zpěvačkou Bárou Basikovou představí kytarista Michal Pavlíček.

Pro návštěvníky připraví organizátoři také taneční stan pro téměř 4000 lidí. Ukázky ze svých knih představí spisovatelé Michael Viewegh a Natálie Kocábová. Vedle autorského čtení nebude chybět ani divadelní scéna. Více informací o vystupujících lze nalézt na internetových stránkách SázavaFestu.