Třešňák výjimečně vystoupil na festivalu Sázavafest

Kácov (Kutnohorsko) - Mezi prvními vystupujícími na festivalu Sázavafest v Kácově na Kutnohorsku byl dnes Vlastimil Třešňák. Písničkář, který se velkým festivalům vyhýbá, několika desítkám posluchačů na akustické scéně Balbínka s rockovou kapelou za zády zahrál písně především ze své poslední desky Skopolamin.

V případě vystupování na Sázavafestu udělal výjimku. Většinou vystupuje v klubovém prostředí, v Kácově prý zahrál jenom proto, že je zde součástí festivalu jeho „domovská“ pražská scéna Balbínka.

„Takové velké festivaly jinak pro nás moc nejsou,“ uvedl muzikant, který byl v roce 1974 zbaven možnosti oficiálně vystupovat. Jeho nekonformnost a především podpis pod Chartou 77 byly pro komunistický režim natolik nepřijatelné, že jej násilně přinutil opustit Československo. Usadil se ve Švédsku, později žil v Německu. Počátkem 90. let se vrátil do vlasti, stále však zůstal podle svých slov „poddaným švédského krále“.

Účastníky festivalu, kterých podle pořadatelů do Kácova zatím dorazilo přes 8000, sužuje vedro. Mnozí před hudbou dávají přednost koupání v chladné vodě nedaleké Sázavy či odpočinku po čtvrtečním programu trvajícím do ranních hodin. Proto některé méně známé kapely na začátku dnešního programu vystupovaly před minimem diváků. Například sedmičlenná skupina Josef IX a Ultrablue na začátku koncertu počtem muzikantů převyšovala množství lidí pod pódiem. Návštěvníků v areálu však postupně přibývá.

Podle ředitelky kutnohorské okresní policie Blanky Matějů je situace na festivalu zatím klidná, policisté do dnešního poledne zaznamenali pouze dvě krádeže ve stanech. V jednom případě škoda přesáhla 5000 korun, takže jde o trestný čin. Pachatele se zatím nepodařilo vypátrat. Policisté také vedou zkrácené přípravné řízení s návštěvníkem přehlídky, který řídil auto pod vlivem alkoholu. „Musím konstatovat, že letos je situace zatím lepší než loni,“ shrnula Matějů.

V dnešním programu festivalu zazní i hity Chinaski, přestože kapela po tragickém úmrtí svého bubeníka Pavla Grohmana zrušila všechna naplánovaná vystoupení. Pořadatelé totiž zorganizovali vzpomínkový koncert. Chystají se něj i někteří z členů Chinaski, aby jeho účastníkům poděkovali.

Největší zahraniční hvězdou dnešního programu budou švýcarští představitelé industriální hudby The Young Gods. Z tuzemských interpretů se představí například Monkey Business, Wohnout, Anna K., Vypsaná fixa či Bow Wave. Na akci nechybí ani hudební rarity, jako například bláznivý projekt členů kapely Wohnout s názvem Rádio Děda, který bude k vidění po půlnoci.

V programu třídenního festivalu je přes 200 účinkujících, kteří vystoupí na šesti hudebních scénách. Program vyvrcholí po sobotní půlnoci, kdy zde vystoupí členka taneční kapely Faithless Sister Bliss a známá německá elektronická formace Camouflage.

Vydáno pod