Julio Medem: Přijetí zdejším publikem pro mne bylo neuvěřitelné

Uherské Hradiště - Známý baskický režisér Julio Medem, kterého proslavily především magicko-realistické snímky Krávy, Zrzavá veverka nebo Sex a Lúcia, je jedním z hlavních hostů závěrečných dnů 34. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Pro návštěvníky festivalu letos pořadatelé připravili nejen rozsáhlou retrospektivu jeho tvorby, ale i filmovou lekci, v níž režisér představuje své tvůrčí metody a postupy. Medem se netajil nadšením, jak publikum na jeho snímky reagovalo, a novinářům prozradil i něco ze své připravované tvorby.

Po páteční večerní produkci snímku Milenci z polárního kruhu byl Medem oceněn Výroční cenou Asociace českých filmových klubů (AČFK) za rok 2008. Ocenění získal za modernizaci filmových vyprávěcích postupů magického realismu a španělské baskické kinematografie.

„Pořádně jsem ani nevěděl, že tu cenu dostanu, dozvěděl jsem se to, až když jsem přijel, a bylo to pro mě vyvrcholením toho krátkého, ale intenzivního zážitku tady na festivalu. Bylo pro mě neuvěřitelné, jakým způsobem mě přijalo místní publikum,“ popsal režisér své pocity.

„Vlastně jsem sem přijel, protože mě sem volaly mé filmy. Byla to pro mě výzva. Věděl jsem, že se tu setkám s něčím, co je mi blízké a co znám, a potom už to bylo jen doprovázeno dalšími pozitivními zážitky,“ dodal Medem, který si pochvaloval i spolupráci s organizátory přehlídky a zástupci města.

Režiséra, který s diváky o svých filmech rád diskutuje a zajímá se o jejich názory, potěšily otázky publika, které se s ním chtělo podělit o své dojmy a zajímalo se spíš o emocionalitu než o technické postupy přípravy filmů. „Diváci se napojili na mé filmy emocionálně. Vycházeli ze svého subjektivního zážitku a chtěli jej konfrontovat s mým pohledem,“ dodal. „Velmi se mi líbil jeden dotaz ze včerejška, kdy se mě jedna dívka zeptala, zda bych chtěl žít ve světě svých filmů, protože ona by tam chtěla žít,“ svěřil se režisér.

Medem nyní připravuje scénáře pro dva snímky, které chce v brzké době začít natáčet. „Tento rok jsem se věnoval především psaní jednoho scénáře, jehož děj považuji za nejcelistvější, co jsem kdy napsal,“ popsal Medem. Příběh z doby starého Řecka by se měl v mezinárodní koprodukci začít natáčet zřejmě už v dubnu příštího roku. „Tento historický film bude pravděpodobně zatím nejdražší, jaký jsem kdy natočil,“ dodal. Druhým filmem bude erotická komedie nazvaná Pokoj v Římě, která bude v jeho tvorbě naopak pravděpodobně dosud nejlevnější.

Julio Medem, španělský filmový režisér a scenárista baskického původu, se proslavil už svým prvním autorským snímkem Krávy z roku 1992, oceněným na řadě španělských i zahraničních festivalů. Za snímek Zrzavá veverka, natočený o rok později, získal i cenu na výročních cenách Goya. Jeho dosud posledním snímkem je Chaotická Ana, která je rovněž v programu letoší Letní filmové školy.