Slovenský institut představuje legendární fotografie z okupované Bratislavy

Praha - Dramatické okamžiky z 21. srpna 1968 v Bratislavě dokumentuje výstava fotografií slovenského autora Ladislava Bielika (1939-1984). Jeho nejznámější snímky ze sovětské okupace jsou do konce září k vidění v Galerii Slovenského institutu v Praze.

Fotografie s neopakovatelnými momenty navozují dramatickou atmosféru a podávají silnou výpověď o odporu lidí v bratislavských ulicích. „Otec se dokázal postavit do nějakého mrtvého úhlu, kde mohl pozorovat kontakt okupanta s demonstrantem,“ říká jeho syn Peter Bielik.

Jak dále upřesňuje Bielik, všechny negativy byly nalezeny až v roce 1989 v hospodě ve starém plesnivém kufru, kde je otec pravděpodobně ukryl. Předtím byly negativy vícekrát hledány policií, Ladislav Bielik byl pod jejím stálým dozorem a nemohl po okupaci pracovat v žádné redakci. 

Snímky později obletěly svět, zachycený muž s odhalenou hrudí před hlavní okupačního tanku na Šafárikově náměstí v centru města se stal symbolem událostí 21. srpna v Bratislavě. Snímek patří mezi 100 nejoceňovanějších fotografií 20. století.  

Sérii slavných fotografií nazvanou August 1968 v Bratislave mohou současně vidět i lidé ve více než 20 městech po celém světě.