Mamma Mia! vstupuje do českých kin

Praha - Podle hitů skupiny ABBA vznikl muzikál, který obletěl svět. Písně švédské kapely se nyní dočkaly i filmového zpracování, jehož královnou se stala americká herečka Meryl Streepová. Snímek s názvem Mamma Mia! dnes přichází po předpremiéře na karlovarském festivalu do českých kin.

Streepová ve filmovém muzikálu zazáří coby svobodomyslná matka - bývalá zpěvačka, která vychovává svoji dceru na řeckém ostrově. Ta se před svatbou rozhodne pozvat své tři potenciální otce v naději, že pozná, který z nich je pravý a který ji nakonec odvede k oltáři.

„Vzala jsem tuto roli, abych zahanbila své dvacetileté děti; až uvidí mé taneční kreace, budou tak pokořeny, že se budou muset odstěhovat někam na Aljašku,“ řekla po premiéře Streepová, která stejně jako všichni ostatní herci ve filmu nejen tančila, ale také nazpívala všechny své písně. Zazní tak třeba hity Dancing  Queen, Money Money Money nebo The Winner Takes it All. 

V roli otců se představí další herecké hvězdy - Pierce Brosman, Stellan Skarsgard a Colin Firth. „Na začátku měli herci trochu stres ze zpívání a tančení, ale pak si uvědomili, že Benny a Björn z Abby jsou jejich výkony nadšení, že jsou rádi, že jejich skladby znovu ožívají,“ řekla režisérka filmu Phyllida Lloydová, pro níž je filmová adaptace celovečerním debutem.  

ABBA se stala jednou z nejvýraznějších skupin konce 70. a počátku 80. let. Původně dva zpívající manželské páry - Agnetha Fältskogová a Björn Ulvaeus a Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstadová - se však v roce 1982 rozpadly jak v osobním, tak i v profesionálním životě, a všichni čtyři pohromadě spolu naposledy koncertovali v roce 1986. Nyní se všichni sešli na letošní premiéře filmu ve Stockholmu.