V kinech je k vidění film o fascinující osobnosti fotografky Leibovitzové

Praha - Intimní portrét mimořádné osobnosti, pohled do zákulisí vzniku světoznámých fotografií i vývoj společnosti v USA od 60. let po současnost nabízí dokumentární snímek Annie Leibovitz: Život objektivem, který o fotografce natočila její sestra Barbara a který právě vstoupil do českých kin. V devadesátiminutovém snímku promluví například Hillary Clintonová, Whoopi Goldbergová, Keith Richards, Michail Baryšnikov nebo Yoko Ono, která popisuje vznik jedné z nejslavnějších fotografií Leibovitzové, pořízené v den Lennonovy smrti.

Fotografka (nar. 1949) ve snímku vypovídá o svých pocitech, starostech i radostech, které provázejí její práci, a nechá diváky nahlédnout i do svého soukromí - hovoří o láskyplném vztahu s filozofkou Susan Sontagovou a o hledání rovnováhy mezi slávou a rodinou.

Barbara Leibovitzová se ve filmu vrací do společného dětství spojeného s neustálým cestováním rodiny, studiu Annie na San Francisco Art Institute a počátkům její kariéry v časopisu Rolling Stone, kde byla ve 24 letech jmenována hlavní fotografkou a její titulní strany prodávaly každé číslo časopisu. Pro čtrnáctideník pracovala do roku 1983 a ve filmu je z této doby zachyceno i období její drogové závislosti, vzniklé po absolvování turné s kapelou Rolling Stones.  

Leibovitzová fotografovala filmové i hudební hvězdy, tanečníky i politiky, s fotoaparátem vyjela také do válčícího Sarajeva a do Rwandy. Ve filmu se střídají záběry z focení hvězd s chvílemi klidu při vybírání snímků do její knihy nebo při péči o její tři děti.

Autorský dokument distribuovaný společností Aerofilms je součástí oceňovaného cyklu American Masters, který za své čtyřiadvacetileté trvání získal tři ceny Emmy.

Nejznámější fotografie Johna Lennona

„Měli jsme k ní absolutní důvěru. Zajímala ji spíše naše duše než tělo… John neváhal ukázat se nahý, jak se tulí ke své ženě,“ vypráví příběh jednoho z nejznámějších snímků Leibovitzové Yoko Ono. Je na něm v objetí se svým mužem Johnem Lennonem, pár hodin před jeho smrtí 8. prosince 1980.