Národní muzeum 21. srpna živě připomene srpnovou okupaci

Praha - Průčelí hlavní budovy Národního muzea v Praze, jehož fasáda je dosud poznamenána sovětskými kulkami, se stane jedním z prostorů atraktivní výstavy připomínající 40 let od srpnové okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Výstava navodí pomocí textů, fotografií, ručně psaných plakátů i výzev atmosféru vzrušených dnů bezprostředně následujících po srpnové okupaci. Přístupná bude až do konce září, a to zdarma.

„Ve spolupráci s Českou televizí jsme vyzvali diváky, aby nám poslali dokumenty a fotografie z roku 1968 - přišlo jich několik set,“ vysvětlil generální ředitel muzea Michal Lukeš, podle něhož bylo z čeho vybírat. Prezentaci doplní videoprojekce. Hlavní část expozice se odehraje před budovou, kde atmosféru navodí i zvuky a světelné efekty včetně střelby, tank umístěný před muzeem, dobová trafika s novinami a plakátovací sloup.

„Rozstřílená fasáda se stala už tehdy jedním ze symbolů srpnové okupace,“ řekl generální ředitel muzea Michal Lukeš. Upozornil na jednu z vystavených fotografií s nápisem narychlo namalovaným na výloze jednoho obchodu: Ukažte svým dětem Národní muzeum, ať nezapomenou!, která se stala mottem výstavy.

Expozici, jejíž část názvu 1968: … a přijely tanky aneb Beránka vlku se zachtělo evokuje text písničky Karla Kryla, ve foyer doprovodí výstava fotografií s texty k roku 1968, která připomene, co invazi předcházelo a co následovalo. Vystaveny budou i některé trojrozměrné exponáty - předměty z pozůstalosti Jana Palacha a Alexandra Dubčeka, střely ze samopalů i kulometů a ukázky poškozených sbírkových předmětů.

Hlavním „exponátem“ však bude samotná historická budova muzea, na jejíž fasádě i pískovcových sloupech jsou dodnes patrné stopy po střelbě. Vojáci tehdy poničili kamenné sochy a reliéfy, rozbili okna a poškodili většinu místností včetně ředitelny a zasedací síně muzea. „Před fasádou budou umělé zdi, na kterých budeme rekonstruovat nápisy a plakáty, které tu tehdy visely,“ dodal Lukeš. Výstavu připravilo Národní muzeum s Vojenským historickým ústavem, Senátem, Ústavem pro soudobé dějiny a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Dalším počinem Národního muzea k letošním „osmičkovým“ výročím bude podzimní výstava ke vzniku Československa nazvaná 1918: …a zrodila se republika aneb Propojené osudy - sláva republiky a lidské osudy, která obsadí prakticky celou hlavní budovu. Podle Lukeše by mělo jít o expozici multimediální, interaktivní a vzdělávací, jejímž cílem je především zaujmout středoškolské studenty. Její druhou částí bude výstava s názvem 1938: … a zanikla republika aneb Mluvte tišeji. Tato část výstavy zachytí opět Václavské náměstí, tentokrát ale v temnější poloze na podzim 1938, kdy je plné uprchlíků z pohraničí a atmosféra předznamenává zánik země v březnu 1939.