Rozpůlení Anifestu: Část filmů do Třeboně, část do Teplic

Třeboň - Malebné jihočeské město v příštím roce přijde o tři dny pořádání mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifest 2009. Vedení rozhodlo, že se část promítání nově přesune do severočeských Teplic. Od nového kroku si slibuje rozšíření pole působnosti, mikroregion Třeboňsko je ale proti. Přijde o část zisků, turistů i kulturního vyžití.

O tři dny kratší bude příští, již osmý ročník Anifestu v Třeboni, filmy se budou promítat jen od 1. do 4. května 2009. Rozhodlo o tom vedení mezinárodního festivalu. To chce jeho druhou část ve dnech 7. - 10. května pořádat v Teplicích. Už teď zpráva vyvolává obavy u provozovatelů třeboňských penzionů, bojí se o tržby. „Určitě to bude pro penziony problém. Já sám můžu říct, že od února máme na Anifest všechny kapacity obsazené,“ řekl majitel penzionu v Třeboni Petr Svoboda.

Vedení města se obává další existence festivalu v jižních Čechách. Připojují se i občané. „Pro celý mikroregion Třeboňsko to bude velká ztráta, protože sem jezdila celá řada báječných lidí - a ti sem už nepřijedou,“ podotkla Jana Formánková z tamního kulturního centra.

Problémem jsou prostory

Zástupci festivalu argumentují tím, že chtějí rozšířit počet případných návštěvníků. Promítací prostory ve městě navíc kapacitně nevyhovují. Radnice se domnívá, že právě to vedlo organizátory k přesunutí části Anifestu na sever Čech. Od zástupců festivalu sice má příslib konání kulturní akce do roku 2010, podle třeboňských radních by to mohl být začátek konce. Prý je jen otázkou času, kdy Anifest zmizí z jižních Čech nadobro.

Realizační tým celé akce navíc s třeboňským zastupitelstvem už několik let jedná o koupi kulturního domu Beseda, který by měl sloužit jako další zázemí Anifestu. Rozhovory ale zatím nikam nevedou. „Ani na jedné straně zatím nedošlo k žádnému definitivnímu zamítnutí nebo potvrzení. Jsou to zkrátka otevřená jednání,“ informoval tiskový mluvčí Anifestu Jiří Kubalík.