Čeští výtvarníci se představují Bavorsku

Mnichov - České umění ožívá v německém Mnichově. Práce tří generací výtvarníků ze čtyř malířských ateliérů Akademie výtvarného umění (AVU) teď mají možnost vidět návštěvníci mnichovské galerie White BOX. Jde o jednu z mála prezentací českého výtvarna za hranicemi. Název výstavy - Transfer - symbolizuje přesun výtvarného umění z Česka zahraničnímu divákovi, ale také tendence, které předávají učitelé svým žákům.

Výstava zahrnuje práce šedesáti studentů, absolventů a jejich profesorů z pražské AVU. Přivezli obrazy krajin a měst, abstraktní malby nebo portréty s generačně rozdílným pojetím. Zatím co generace učitelů zažila dobu nepříznivou pro moderní umění, mladí výtvarníci mají neomezené možnosti. Přesto častokrát čerpají z dob, které umění nepřály.

Umění moderní i s mnohaletou kontinuitou

„Já, jako každý patriot, si myslím, že naše umění nabízí určitou autenticitu, že má svůj vývoj a že na sebe navazuje docela plynule. Myslím si, že současná podoba české malby má své kořeny. A to je vlastně smysl celé výstavy,“ řekl výtvarník a vedoucí ateliéru malby AVU Michael Rittstein.

Transfer je první ukázkou české malby v běžné zahraniční galerii od roku 2000. České výtvarné umění se totiž do ciziny dostává většinou jen při příležitosti oficiálních akcí, veletrhů nebo bienále. Každý z vystavujících umělců tedy expozici chápe jako jedinečnou příležitost představit se zahraničnímu publiku.

Výstaviště v továrně

Galerie White BOX sídlí v bývalém továrním komplexu, který je dnes mnichovským centrem kulturního a nočního života. Uvádí výstavy, které představují výtvarné scény různých světových metropolí. „Snažíme se ukázat hlavně výtvarné umění, které v jiných galeriích snadno nenajdete. Praha je od Mnichova nejbližší hlavní město. Je blíž než Berlín nebo Vídeň a přece o její výtvarné scéně mnoho nevíme,“ upozornil výtvarník a kurátor Ugo Dossi.

Transfer je po roce 2000 jednou z prvních výstav českého výtvarného umění několika generací v zahraničí. Autoři ji plánují představit i v dalších evropských metropolích.