Štáb České televize hledá zmizelý svět brněnských kaváren

Brno - Štáb dokumentaristů natáčí v těchto dnech pro Českou televizi film o historii a současnosti brněnských kaváren. Největší část snímku autoři věnují meziválečné době, kdy ve městě vznikaly vysoce ceněné funkcionalistické kavárny. Tvůrčí tým pod vedením režiséra Pavla Jiráska vychází z tvrzení, že ani v Praze a Vídni nevyrostlo ve 20. a 30. letech minulého století tolik podniků s tak progresivním architektonickým pojetím. Diváci snímek poprvé zhlédnou 28. září.

Jako průvodce dokumentem si režisér vybral herce Josefa Poláška. Významnou součástí filmu budou groteskní hrané „retroscénky“, natočené na osmimilimetrový černobílý film, zachycující dobovou atmosféru a typické situace. Účinkovat v nich budou herci brněnského HaDivadla.

Dokument se stane hlavním filmem Večera na téma… s podtitulem Brno poetické. Česká televize jej odvysílá 28. září. Součástí večera budou též snímky Pan Novák z roku 1969, dokument o výtvarníkovi Mariánu Pallovi a pořad Jundrov je krásnější než Kampa režiséra Jana Antonína Pitínského.

Při práci na dokumentu inspirovala Českou televizi výstava Zmizelý svět brněnských kaváren, kterou Muzeum města Brna uvedlo na hradě Špilberku. Měla takový úspěch, že muzeum připravilo její skromnější reprízu. Koná se v Měnínské bráně v centru města a potrvá do 1. února 2009, řekla Michaela Budíková z muzea.

Dějiny brněnského kavárnictví jsou podle některých pramenů o několik let starší než v Praze. „První kavárnu prý ve městě založil už v roce 1702 Turek Achmet,“ řekl nedávno historik českého pohostinství Karel Altman. Za Turka se při udělování koncese údajně přimluvil vídeňský arcibiskup. Kaváren rychle přibývalo a zlaté časy zažívaly na konci 19. století a za první republiky.