Evropští studenti herectví uvedli představení inspirované Eposem o Gilgamešovi

Praha - Studenti herectví z Mladé evropské divadelní laboratoře, která se zabývá výzkumem v oblasti divadelní tvorby, secvičili putovní představení inspirované slavným Eposem o Gilgamešovi. S inscenací objíždějí evropské země a nyní navštívili i Česko.

„Vybrali jsme záměrně nejstarší text psaný lidskou rukou, a právě na něm chceme ukázat, jak může fungovat mezikulturní dialog,“ říká herec a organizátor projektu Corentin Monnier.

Představení je výsledkem práce všech herců, každý do něj vnesl svůj obor. Někdo tanec, jiný hudbu nebo výraz. „Projekt vznikl před pár lety na festivalu gymnázií v San Malu. Tady jsem poznal ostatní herce. Víme, že nezáleží, odkud jste, a přesto můžete vytvořit mezinárodní inscenaci,“ podotkl herec a prezident Mladé divadelní laboratoře Simon Gauchet. 

Herci z divadelní laboratoře si záměrně nezvolili jako dorozumívací jazyk angličtinu. S diváky komunikují hlavně pohybem, hudbou nebo vlastním jazykem, který vytvořili speciálně pro představení. „Zjistili jsme, že k porozumění stačí použít jen vlastní tělo, tanec nebo různé zvuky, které vyjadřují emoce a odbourávají bariéry,“ doplnil Monnier.

Projekt, který uvidí ještě diváci v Berlíně a Paříži, už získal ocenění francouzské Ceny Charlemagne pro Evropskou mládež, udělovanou evropským parlamentem nebo cenu Paříž Evropa.