Před 40 lety zemřel „Mac“ Frič, režisér posedlý filmem

Praha - Filmový režisér, scenárista a herec Martin Frič je považován za osobnost, bez níž by český film snad ani nebyl. Za svou více než čtyřicetiletou filmovou kariéru natočil přes sto hraných, televizních a dokumentárních snímků. Tento slavný režisér, jehož filmy dnes patří do zlatého filmového fondu, zemřel 26. srpna 1968 v Praze.

Martin Frič se narodil 29. března 1902 v Praze. Vystudoval uměleckoprůmyslovou školu, avšak hned po studiích začal vystupovat jako kabaretní herec v pražských kabaretech Červená sedma, Revoluční scéna a v Rokoku.

O své budoucnosti měl prý jasno již od mládí, kdy poprvé navštívil biograf. Filmovému řemeslu se vyučil u Karla Lamače. Nejdříve se živil  jako kreslič reklam, maloval plakáty a byl příležitostným hercem. Přes malé role a práci kameramana se o osm let později dostal k režii. Jeho režijním debutem byl němý snímek Páter Vojtěch a zvukovou prvotinou pak Dobrý voják Švejk se Sašou Rašilovem v hlavní roli. Následovaly slavné komediální filmy s Vlastou Burianem.

Frič byl legendární i přístupem k hercům. Věděl, jak s nimi pracovat, jak na ně jít a herci ho milovali. Pochvaloval si ho i těžko zvladatelný Burian, Werich pro něj hrál „jako panbůh“, když viděl, jak se smíchy dusí na židličce pod kamerou.

Jako jeden z mála prvorepublikových režisérů se Frič u filmu udržel i po válce. Komunistickým mocipánům ale nebyl po chuti, ani když vstoupil do strany a natočil pár „agitek“. Vedle toho ale zrealizoval i v zahraničí ceněný velkofilmy Císařův pekař a Pekařův císař. A s Janem Werichem třeba ještě nezapomenutelné komedie Medvěd či Slzy, které svět nevidí.

Velkou zásluhu na úspěších Martina Friče měla také jeho žena, herečka Suzanne Marwilleová. Dokázala mu vytvořit zázemí a být mu oporou, když ho obvinili z kolaborace, nebo v jeho tvůrčích krizích a boji s alkoholem. Přežil ji jen o šest let. Nemocný rakovinou se tak ani nedočkal premiéry svého posledního filmu Nejlepší ženská mého života.

Jeho filmy se dodnes těší velké popularitě. Jsou mezi nimi například Anton Špelec, ostrostřelec, Kristián, Hotel Modrá hvězda, Eva tropí hlouposti, Cesta do hlubin študákovy duše, Svět patří nám a jiné.