Česká televize bude hledat ohroženým památkám nové majitele

Brno - V září se na televizních obrazovkách objeví cyklus zcela nového formátu, který bude hledat zájemce o zchátralé zámky, tvrze, kláštery a další zajímavé stavby. Ty potřebují opravu, jinak jim hrozí zkáza. Průvodcem cyklu bude hudebník a herec Ondřej Havelka. První díl cyklu Památky na prodej, týkající se renesančního zámku v jihočeských Libějovicích a barokního zámku v obci Třebešice u Kutné Hory, nabídne ČT1 v neděli 7. září od 17:15.

Podle autorů se nebude jednat o vlastivědný pořad, ale o skutečné nabízení památek k prodeji. „Základní struktura pořadu je, že představíme objekt, který je nabízen k prodeji, řekneme jeho historickou cenu, momentální stav, nabídneme vize, co by se se stavbou dalo udělat a cenu. V každém dílu ukážeme i jednu budovu, která je již revitalizována,“ popsal průvodce pořadu Ondřej Havelka

Při hledání zajímavých staveb posloužil televiznímu štábu seznam ohrožených památek, který vydává Národní památkový ústav. Má přibližně 3 000 položek a výběr nebyl snadný. Podmínkou byl souhlas majitele, který se chce stavby zbavit, a to většinou z finančních důvodů. „Někdy je památka tak zdevastovaná, že vlastně ani není co ukazovat. Jindy jsou vlastnické vztahy příliš komplikované. Také jsme pokaždé hledali nějaký příběh, který obrazovka potřebuje,“ uvedla dramaturgyně Nora Obrtelová.

V prvních dílech se lidé podívají například na zámek v jihočeských Libějovicích a do bývalého proboštského sídla v Nedakonicích u Olomouce. Ačkoliv pořad připravuje štáb brněnského studia, více vybraných památek je zatím z Čech.

Památkářům se záměr televize líbí. „Název možná některé kolegy zelektrizuje, ale když se na pořad podívají, zjistí, že může pomoci dobré věci,“ uvedl mluvčí brněnské pobočky Národního památkového ústavu Zdeněk Musil.