Wagnerovské hudební slavnosti prožívají zákulisní intriky

Bayreuth (Německo) - V bavorském Bayreuthu skončil 97. ročník Wagnerovských hudebních slavností. Vedení festivalu se po půl století se slzami v očích vzdal vnuk Richarda Wagnera Wolfgang. O nástupnictví usiluje hned několik příbuzných. Nového ředitele určí nadace, která festival spolufinancuje, v pondělí.

Wolfgang Wagner slavnosti řídil 57 let. Svou rezignaci ohlásil již před rokem. O jeho křeslo usilují tři Wagnerovy pravnučky: sestry Katharina a Eva chtějí festival řídit spolu. Jejich sestřenice Nike se ale považuje za lepší kandidátku. „Je to dynastický boj o moc, jako u Nibelungů! Jde tu ale především o boj tradice s reformou,“ říká kritik listu Süddeutsche Zeitung Gustav Seibt.

Právě rodová kontinuita dělá z bayreutského festivalu světovou raritu. Hudební slavnosti založil 1876 sám skladatel. Jeho mnohahodinová hudební dramata z germánské mytologie sem lákala davy obdivovatelů, o půl století později se mezi nimi objevil i Adolf Hitler. Ve třetí říši byl Bayreuth Hitlerovým dvorním divadlem. “Stýkal s rodinou Wagnerů, podporoval festival a současně ho využíval k propagandě,“ říká historička z bayreutského muzea Sylvia Habermannová.

Po válce se zdiskreditované slavnosti 5 let nekonaly. Vnuci Richarda Wagnera, Wolfgang a Wieland, ale festival dokázali obnovit a odpolitizovat. Představení jsou rok co rok vyprodaná, i tak je festival ztrátový: 40 % nákladů hradí z darů a dotací. Donátorům ale došla trpělivost: už nechtějí jen platit, ale také rozhodovat. Zodpovědnost a kontrolu nad festivalem tak přebere město. Takže ať už se do čela festivalu postaví kterákoliv z žen, nečeká ji role svéhlavé valkýry, ale pouze zaměstnanecká smlouva na dobu určitou. A to navzdory příjmení Wagner.