Umění, které je a není na odiv

Praha - Čtvrtý ročník výstavy současného umění s názvem Nic na odiv..? hostí Kateřinská zahrada v areálu psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Letos je hlavním tématem vztah žáků a učitelů, není tedy náhoda, že se tu sešlo 41 umělců všech generací.

Instalace spojuje jak díla s patřičnou dávkou humoru nebo ironie, tak objekty s vážným nebo kritickým námětem. Pojítkem jim je fascinace dokonalým tvarem.

„Myslím, že areál zahrady umožňuje právě takové příjemné setkávání a mohou zde spolu existovat věci, které by třeba v galerii vedle sebe těžko obstály,“ hodnotí výstavní prostory organizátor výstavy Ivo Slavík.

Plastiky jsou z tradičních pevných materiálů, dřeva, kovu, laminátu nebo kamene, rozličných tvarů. Některé jsou inspirovány pravidelnou geometrií, jiné nezapřou přírodní předobraz. Podle Slavíka zajímavý prostor nemocniční zahrady dodává dílům další rozměr. „Je v tom určitá symboličnost, že se tu vzdělávají budoucí lékaři a zároveň se zde také střetávají budoucí sochaři se svými pedagogy i s veřejností.“