Na zámku ve Žlebech vládne Josef Abrhám

Žleby (Kutnohorsko) - V "hodné království", kterému vládne král Dobromil v podání Josefa Abrháma, se v těchto dnech proměnil zámek Žleby. Režisér Zdeněk Zelenka tam podle vlastního scénáře natáčí pohádku Kouzla králů, v níž se odehrává klasický souboj dobra se zlem. Celovečerní snímek uvede Česká televize o letošních Vánocích.

Kouzlo rubínového srdce 

„S poetikou televiznách pohádek nemá tento snímek nic společného,“ říká režisér. Kouzla králů jsou podle něj velkou filmovou pohádkovou komedií. 

Zelenka svůj příběh rozehrává ve dvou královstvích. V tom prvním vládne zlý král Vladan, druhé království je ukryto za velikým jezerem a panuje tu hodný král Dobromil. Nedotknutelnost království zaručuje kouzlo skryté ve vzácném šperku, rubínovém srdci. A právě o ně začne usilovat královna ohně. Aby přinutila krále vzdát se srdce, začaruje jeho dceru Marianu v ohnivý plamen. Protože žádný z mladíků Dobromilova království nemá dost odvahy, aby Marianu vysvobodil, Dobromil se pomocí kouzelného prstenu přenese do Vladanovy říše, aby tam našel nějakého statečného mládence…

Zkušený Abrhám i nováčci 

„Snad se to už věkem srovnalo do toho, že mohu hrát obě ty polohy,“ říká Abrhám s tím, že dosud ztvárňoval spíše negativní role. „Je to prostě chlap, který má pozitivní myšlenky - oproti tomu druhému, který je má negativní,“ říká herec o postavě Dobromila. Do role jeho protiháče krále Vladana režisér obsadil Michala Slaného. 

Role statečného mladíka se ujal mladý student herectví Martin Kraus, který před filmovou kamerou stojí poprvé. Zakletou princeznu ztvárnila Petra Tenorová. „Myslím, že diváci budou překvapeni jejich výbornou hereckou úrovní. Mimochodem Martin Kraus musí v tomto filmu jezdit na koni, šermovat, zpívat a ještě mít smysl pro komedii, takže jsem rád, že jsem tyto mladé herce našel,“ prozradil režisér Zelenka.

Rozesmát není lehké 

Vedle zámku Žleby filmaři zavítali i na hrad Kost. Výpravný velkofilm je potřeba natočit během 30 dnů, což je podle Zelenky značně náročné. Legrace se podle Abrháma dělá hůř než drama. „Někoho rozesmát není lehké. Ale když se to povede, tak je to příjemné,“ dodal.

Ve filmu se vedle Abrháma objeví i jeho manželka Libuše Šafránková; právě jí patří o Vánocích televizní obrazovka nejčastěji - díky pravidelně vysílané pohádce Tři oříšky pro Popelku. Další role ztvární například Martin Dejdar, Jitka Schneiderová nebo Simona Postlerová.

  • Zdeněk Zelenka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/392/39114.jpg
  • Martin Kraus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/392/39116.jpg