Plzeň patří divadlu

Plzeň - Mezinárodní festival Divadlo od 10. do 18. září představí 18 českých a šest zahraničních. Obsahuje alternativní i klasické divadlo. Hraje se v klasických divadelních sálech, ale také ve stanu, vodárně nebo na nádraží. Organizátoři 16. ročníku očekávají ještě vyšší návštěvnost než loňských 32.000 diváků.

„Výjimečné je letos například to, že ve větší míře prezentujeme kvalitu a úspěchy českého divadla,“ uvedl ředitel festivalu Jan Burian. Jedinečným zážitkem podle něj je například Janáčkova opera Její pastorkyňa v nastudování plzeňského divadla s Evou Urbanovou v hlavní roli. „Zajímavými budou i projekty v bývalé nádražní budově Moving Station a nově i v plzeňské vodárně Na Homolce. To je nový prostor, ve kterém se bude konat česko-srbský workshop,“ uvedl manažer festivalu Tomáš Froyda.

Mezi 18 soubory z Čech se představí všichni držitelé Cen Alfréda Radoka za inscenaci roku 2007, diváci uvidí dále například oceňovanou operou Národního divadla Zítra se bude… nebo ostravské Divadlo Petra Bezruče s inscenací Evžen Oněgin. Součástí festivalu budou i doprovodné programy jako například premiéra scénického čtení textu Don Juan v posteli Miroslava Djablika, besedy a setkání s režiséry a podobně.

„Přehlídka uvede také šest zahraničních souborů především z jižní Evropy - Chorvatska, Itálie, Slovinska, Srbska a dále z Maďarska a Slovenska,“ uvedl Froyda. K nejproslulejším podle Jitky Sloupové z dramaturgické rady bude patřit Ateliér 212 z Bělehradu, jež představí inscenaci Vymírání. „Jde o debut mladého autora, v němž nabízí tragický příběh ze současné srbské vesnice. V konfliktech se odráží vše, čím region prošel,“ uvedla.

Hlavním lákadlem festivalu je už vyprodané představení Divadla bratří Formanů, plánované na 10 večerů. Obludárium bylo poprvé uvedeno loni v listopadu ve Francii. „Stan se staví tři dny a diváky ponoří do světa postav v kabaretech, cirkusech a vinárnách,“ přiblížil Froyda.

Divadlo Plzeň 2008

Pořadateli festivalu, s rozpočtem kolem deseti milionů Kč, jsou město Plzeň, Divadelní obec a Divadlo J.K.Tyla ve spolupráci s Divadlem Alfa. Finančně ho podpořily ministerstvo kultury, město Plzeň, Plzeňský kraj a Visegrádský fond.