O Bookerovu cenu se bude ucházet šest autorů, ne Rushdie

Londýn - Šest autorů z Anglie, Indie, Austrálie a Irska se bude ucházet o čtyřicátou Man Bookerovu cenu, která je nejprestižnějším oceněním pro anglicky psaný román. Rozhodla o tom porota, která dnes v Londýně zveřejnila jména šesti finalistů. Mezi nimi jsou dva debutující romanopisci, ale překvapivě ne Salman Rushdie, který byl v létě čtenáři vybrán jako nejlepší autor historie "Bookerů" a jeho román The Enchantress of Florence byl považován za favorita letošního ročníku.

Porotci rozhodli, že cenu za nejlepší román roku letos dostane některý ze šesti spisovatelů, mezi nimiž je Ind Aravind Adiga, který napsal román The White Tiger (Bílý tygr), irský autor Sebastian Barry s románem The Secret Scripture (Tajný spis), další Ind Amitav Ghosh (Sea of Poppies, Moře vlčích máků), Angličanka Linda Grantová (The Clothes on Their Backs, Oblečení z druhé strany), Angličan Philip Hensher (The Northern Clemency, Severní laskavost) a Australan Steve Toltz (A Fraction of the Whole, Zlomek celku).

Předseda poroty:

„Ve všech případech jsou nominované knihy ambiciozní i přístupné.“

Nejmladším nominovaným je debutující romanopisec, čtyřiatřicetiletý Adiga. Svým prvním románem se mezi finalisty dostal i Toltz. Naopak renomovanými autory jsou Ghosh, stejně jako Barry, Hensher a Grantová, kteří již byli v minulosti na Man Bookerovu cenu navrženi.

Porota vybírala z 13 knih užšího výběru, mezi nimiž byl i Rushdieho favorizovaný román The Enchantress of Florence (Čarodějka z Florencie), který byl dosud považován za favorita. Předseda poroty Michael Portillo při oznamování finalistů zdůraznil, že všechny nominované knihy jsou velmi čtivé. Organizátoři cen se letos rozhodli jít s dobou a nabízejí ke stažení na mobilní telefony ukázky z románů vybraných finalistů.

Bookerova cena

  • Od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu
  • Je nejvýznamnějším oceněním pro anglicky píšící autory mimo USA.
  • Od roku 1969 se uděluje za nejlepší román roku občanům zemí britského Společenství a Irska.
  • Vítěz ceny získá 50 tisíc liber (1,54 milionu korun).
  • Všichni finalisté dostanou po 2500 librách (77 tisíc korun).